Pandèmia mundial

França lliurarà les vacunes demà i seran les d'Oxford

Problemes amb el laboratori impedeixen que les de Moderna siguin les primeres que entregarà el govern gal

França lliurarà les vacunes demà i seran les d'OxfordSFGA/Cesteve

Creat:

Actualitzat:

Les vacunes compromeses pel govern francès arribaran demà. Amb retard, òbviament, i la gran sorpresa és que aquest primer contingent no serà de la farmacèutica Moderna –com estava previst–, sinó que són les que formen part del projecte Covax: Oxford-AstraZeneca. El canvi, segons van explicar al ministeri de Salut des de França, està motivat per problemes amb el laboratori nord-americà que haurien fet retardar encara més el seu lliurament, i per això s’ha optat per fer que viatgin primer les de Covax i més endavant subministrar el vaccí de Moderna.

En principi França s’havia compromès a fer l’entrega avui. Es difícil fixar una data segura davant un fàrmac tan cobejat i amb un clar mercadeig entre països. Fonts properes al Govern van afirmar que el ministeri de Salut espera la primera remesa de 4.000 vacunes demà i 4.000 més a final de mes, fins a les 30.000 dosis promeses que estaran relacionades amb el percentatge de persones vacunades a França en comparació amb Andorra, ja que les autoritats del veí del nord volen evitar la circumstància que hi hagi més vacunacions a Andorra.

La versió de Benazet

Paral·lelament, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir en roda de premsa que “ens trobem en la mateixa situació” respecte a la setmana passada. En aquest sentit, el titular de Salut va reiterar la previsió d’arribada de 5.800 dosis del fàrmac de Pfizer dilluns vinent fins a rebre noves remeses que complementin les 30.000 dosis pactades. Sobre els vaccins que han d’arribar a través de França, Benazet va limitar-se a manifestar que “estem pendents de tràmits”, i va vaticinar que “en poc temps podrem rebre les vacunes”. Quant a les vacunes del projecte Covax, el ministre va tornar a insistir que estan pendents de tancar serrells sobre el seu transport perquè la seva arribada, que ha de tenir lloc via Barcelona, “es produeixi durant les properes setmanes”. Per tot plegat, el responsable de la cartera sanitària va augurar que el mes de març i el d’abril “seran de molta intensitat pel que fa a la vacunació”.

Sobre el registre poblacional, Benazet va comentar que ja hi ha més de 18.000 persones inscrites, de les quals prop de 3.000 corresponen a majors de 70 anys. Amb relació a les persones que ja han superat la malaltia, el ministre va declarar que les reinfeccions “són molt excepcionals i de caràcter lleu”, raó per la qual va advocar per administrar una dosi sis mesos després d’agafar el virus. Precisament, amb l’arribada de les vacunes, Benazet va fer balanç un any després del primer cas de Covid-19 i va sostenir que “ara sí que veig clarament la llum al final de l’horitzó”. “Hi ha la fatiga pandèmica però que això no ens faci aixecar el peu de l’accelerador. En proporció amb el que hem passat el que ens queda és poc”, va concloure.

L'OMS MANTÉ LA DISCRECIÓ SOBRE EL VIATGE DE LA SEVA REMESA

Les vacunes de l’OMS que formen part del programa Covax segueixen el seu periple des que van sortir de Corea del Sud. Andorra no sap exactament on es troben ara mateix i únicament s’ha informat que aterraran a l’aeroport de Barcelona. Fonts properes al Govern van precisar que hi ha un mutisme total per part de les autoritats de l’OMS per evitar problemes en els trasllats i que aquestes arribin als destins programats. Les vacunes de Covax també són les d’Oxford-AstraZeneca. La primera remesa estarà composta per aproximadament 8.000 vacunes, que representaran entre un 30% i un 35% del total, que sumaran 26.400. La previsió és que arribin també aquesta setmana. La resta de vacunes de Covax anirien arribant de manera esgraonada. I també dins d’aquesta iniciativa de l’OMS hi ha la de Johnson & Johnson –del fabricant belga Janssen i que ja ha estat aprovada pels Estats Units–, una de les darreres que han sortit al mercat. Salut confia poder disposar d’aquest vaccí a final de març, en un total de 20.000. La vacuna es veu com una alternativa eficient a les desenvolupades per Pfizer i Moderna, atès que només requereix una dosi i es pot emmagatzemar en un frigorífic.

tracking