El 78% de les consultes postpandèmia per trastorns depressius són de dones
Salut mental va rebre 2.234 visites a partir del març del 2020 per aquesta patologia
L’àrea de salut mental del SAAS va rebre un total de 2.234 consultes per trastorns depressius des del març del 2020 fins a final d’any, dels quals el 78% van ser visites de dones, segons es constata en la resposta parlamentària que va efectuar el ministeri de Salut a la pregunta de la consellera general del PS Susanna Vela. Concretament, 1.760 visites corresponen a dones i pràcticament en la seva totalitat són majors d’edat. Tan sols n’hi ha 51 que es troben ubicades a la franja d’edat d’adolescència, compresa entre els 12 i els 17 anys, i només hi ha un cas d’una infant menor d’11 anys. Pel que fa al gènere masculí, l’informe va deixar palès que 487 adults van visitar l’àrea de salut mental per aquesta casuística, 83 ho van fer en la franja d’adolescents i quatre en la d’infants.
El Pla de Salut Mental
D’altra banda, el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar en la seva resposta que els treballs del pla integral de salut mental i addiccions d’Andorra (Pisma) “s’estan enllestint” per tal que reculli els principals aspectes del model d’atenció a la salut mental i a les addiccions, així com els principis i les estratègies que han de regir les actuacions relacionades. En aquest sentit, l’objectiu és disposar d’un full de ruta que estableixi les accions que han de permetre abordar la salut mental i l’atenció a les addiccions de manera global i, així, caminar cap a una societat més inclusiva, desenvolupada i solidària. De la mateixa manera, serà dins del marc del pla integral de salut mental i addicions d’Andorra on quedaran definides les estructures i els recursos humans necessaris per donar resposta a l’atenció definida.
Igualment, en la pregunta formulada per la parlamentària socialdemòcrata també es feia referència a l’encaix dels psicòlegs dins de la cartera de serveis i productes sanitaris de la CASS, quelcom que el ministeri de Salut va respondre de forma genèrica afirmant que, abans, s’hauran de definir les prestacions, tant per qui les ha de prestar com per la manera de fer-ho, i la concreció dels circuits per poder prescriure aquests actes dins del finançament públic. Paral·lelament, en la resposta també es va informar que durant l’any 2020 no hi ha hagut cap increment de plantilla dins de salut mental, ja que les dues incorporacions realitzades responen una a un personal de guàrdia i l’altra a una cobertura per baixa.