habitatge

Protecció de Dades analitza si es pot exigir saber el salari per llogar

Protecció de Dades analitza si el propietari pot reclamar el salari o els punts de la CASS

Protecció de Dades analitza si es pot exigir saber el salari per llogarFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Darrerament alguns ciutadans han fet arribar les seves queixes a les institucions perquè consideren que s’han vulnerat els seus drets de privacitat. Concretament, amb relació a l’habitatge, ja que no són pocs els que s’estan trobant que, a l’hora de llogar un pis, se’ls reclama per part dels propietaris dades tan personals com el seu salari o bé els punts acumulats de la CASS. Davant d’aquesta situació, constatada per institucions com l’oficina d’Habitatge, l’Atenció al Consumidor i el departament d’Afers Socials, s’estan duent a terme les primeres reaccions amb relació a la investigació del marc legal.

“Estem en un procés d’analitzar la documentació prèvia. Totes les situacions que es poden donar, les lleis de lloguers, les diferents consultes que se’ns han plantejat”, va comentar Joan Crespo, de l’Agència de Protecció de Dades. En aquest sentit, va explicar al Diari que l’objectiu final és analitzar si realment són dades excessives o no per a la finalitat per la qual es demana aquesta informació. “Estem buscant l’equilibri entre proporcionalitat i necessitat.” Tot i això, va afegir que “en temes de protecció de dades és complicat avançar esdeveniments. Primer s’ha de parlar amb els diferents operadors, com ara el Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) i diferents propietaris per veure si hi ha aquesta possible vulneració de dades”.

De fet, pel que fa al marc legal, el Govern va manifestar fa dues setmanes que realment no existeix cap normativa que obligui a entregar aquesta informació, malgrat que va apuntar que tampoc no n’hi ha cap de vigent que prohibeixi que els propietaris ho puguin demanar.

Es tracta d’una situació de buit legal complicada ja que, per una banda, els futurs arrendataris consideren que són dades massa sensibles i personals a compartir i, per l’altra, els propietaris argumenten que es tracta de l’única manera per poder tenir constància que la persona en qüestió disposa d’una vida laboral prou estable i fixa per evitar riscos de morositat durant el pagament.

Així doncs, l’ADPA es troba en procés d’anàlisi prèvia i no descarta obrir una investigació més endavant si així ho reclamen els resultats obtinguts.

Des de la institució del Raonador del Ciutadà, de moment, només es té constància d’una queixa ciutadana respecte al lloguer d’un pis, en què es denuncia que un propietari no ha volgut llogar l’habitatge perquè ha considerat que el sou del futur arrendatari no tenia prou garanties per cobrir-ne les despeses. Tot i això, no s’ha rebut cap queixa pel que fa a la vulneració de dades personals. Pel que fa a la llei, el Raonador del Ciutadà, Marc Vila Amigó, creu que “la situació no està regulada i segurament seria bo que algun dia es regulés. Ja hi ha prou dificultats per poder trobar pis per afegir-hi un nou impediment”.

tracking