cossos especials
Els bombers fan 136 rescats de muntanya
Les actuacions han baixat un 12% respecte a les de fa un any, en part per la Covid
El nombre de rescats de muntanya que va fer el cos de bombers al llarg del 2020 va ser de 136, només un menys que els que es van portar a terme el 2019. Així ho va explicar el director adjunt del cos, Jordi Farré, durant la roda de premsa de balanç de l’anualitat anterior que es va fer ahir. “Tot i que hi ha hagut molts menys visitants a causa de la pandèmia, hem fet pràcticament els mateixos rescats de muntanya que l’any passat”, va afirmar Farré. Sobre les possibles causes d’aquestes xifres, el director adjunt del cos va explicar que “quan es van flexibilitzar les mesures del confinament tothom tenia moltes ganes de sortir a la muntanya. I ho van fer les persones que tenien més expertesa, però també les que no en tenien tanta. I per això es van fer més rescats”. Farré, però, va puntualitzar que “en moltes ocasions simplement era una desorientació i no eren persones que requerien després ser traslladades a l’hospital”.
Malgrat aquesta equiparació en els rescats de muntanya, en xifres globals, el nombre d’actuacions que van realitzar els bombers al llarg de l’any va ser un 12,5% menys que les realitzades el 2019. Farré va atribuir aquestes dades al “descens de visitants que hem tingut a causa de la pandèmia”. No obstant això, el director adjunt va explicar que “aquest 2020 vam haver d’atendre un dels incendis més greus dels darrers anys”, amb referència al que es va produir a l’avinguda Carlemany i que va costar la vida de tres persones.
Transport sanitari
Entre les principals actuacions que va realitzar el cos de bombers durant l’any passat destaca un 72% de les 5.344 intervencions que es van realitzar. “Hem de pensar que a diferència d’altres cossos de bombers de territoris veïns, nosaltres tenim una implicació molt gran pel que fa al transport sanitari del país”, va indicar Farré, que va recordar que el nombre d’intervencions fetes pel cos havia augmentat considerablement des del 2014, que és l’any que van tornar a realitzar aquest tipus d’actuacions. Pel que fa a la resta d’intervencions, el director adjunt del cos de bombers va posar en relleu que per practicar una extinció d’incendi només s’havien hagut de fer 247 sortides.
Els stop labs, especialment els primers que es van realitzar a la caserna de Santa Coloma, també van ser un dels punts que va tractar Farré, que va indicar que “tot i que no hi ha hagut tantes accions, tot el cos de bombers ha participat de manera molt activa en la creació dels primers stop labs. Una tasca que era molt important en aquell moment”.
Per acabar, va recordar que properament es realitzaran cinc noves contractacions al cos però que “venen a cobrir jubilacions que hi ha hagut o que hi haurà”, i va remarcar que “som conscients de la situació que hi ha i ara no és el moment de demanar més recursos”.