pandèmia mundial
La vacunació dels sanitaris es reprèn avui
L’administració del vaccí a la població en general s’estima que es podrà iniciar demà
L’arribada de les vacunes AstraZeneca subministrades per França permetrà afrontar la segona fase del procés de vacunació que té previst el ministeri de Salut. Així doncs, amb les 3.000 dosis, que permetran administrar el vaccí a 1.500 persones, el Govern clourà, en primera instància, la inoculació als sanitaris del SAAS que resten encara pendents. Fonts de l’executiu van explicar que s’espera que el personal del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària rebi les vacunes corresponents durant el dia d’avui.
Quan aquesta part estigui acabada, el següent pas, que podria ser ja demà dissabte, serà la vacunació d’aquelles persones que tenen patologies cròniques o malalties greus que requereixen una especial atenció. Un cop estiguin coberts aquests dos segments, el següent pas en el pla aborda ja la vacunació de la població en general. En la compareixença que farà avui el titular de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, abordarà l’operatiu que s’ha dissenyat per tal d’administrar el vaccí. La zona de l’antiga plaça de braus és la ubicació on l’operatiu dissenyat pel Govern preveu fer la vacunació al gros important de la població.
Cal recordar que l’executiu va dissenyar una plataforma informàtica per tal que les persones que, voluntàriament, vulguin que se’ls administri el vaccí puguin apuntar-se. A partir de les dades que facilitarà l’aplicació informàtica, s’establirà l’ordre pel qual s’aniran administrant les dosis. Cal tenir en compte, però, que encara no s’ha decidit si la solució farmacològica dissenyada per Oxford AstraZeneca s’administrarà a tota la població o bé, tal com s’ha fet en altres països que disposen d’aquest tipus de vaccí, només es farà en aquelles persones menors de 65 anys.
Tot i que en un primer moment la decisió que s’havia pres era que aquesta solució no s’administrés a partir de determinada edat, durant la compareixença posterior al consell de ministres Martínez Benazet va deixar la porta oberta a canviar aquest criteri, ja que va dir que “no excloem que la vacuna d’Oxford es pugui administrar a qualsevol edat” i que la decisió definitiva es prendria en la darrera reunió que havia de celebrar el comitè tècnic de vacunació, i va recordar que països com el Regne Unit l’estan administrant a tota la població, sense distinció d’edat.
'BIENVENU M. VACCIN'
L’arribada de les vacunes franceses finalment es va produir. No pas sense el suspens habitual que provoquen aquests viatges, com ja va passar amb les espanyoles. I és que la guàrdia pretoriana que vigilava la porta de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell va haver d’esperar dues hores, sobre l’hora prevista, per veure l’il·lusionador moment en què una furgoneta petita, amb matrícula francesa, de color blanc i amb tons blaus, i el terme BIO pintat a la carrosseria, feia la seva entrada triomfant i parava just a la porta d’entrada. Com si de l’entrega d’un paquet qualsevol d’una d’aquelles grans plataformes logístiques es tractés, el conductor va baixar i va obrir les portes, mentre la cap de farmàcia de l’hospital, la doctora Elvira Gea, treia un carret per ubicar-hi les caixes que tothom creia que eren les dels vaccins. Una primera de dimensions més aviat grans, i que tots els presents van creure que era la que contenia les preuades vacunes d’AstraZeneca, va resultar ser un contenidor de xeringues per realitzar les inoculacions. Després, el xofer va treure una altra caixa, de poc més de dos pams i de color blanc, que sí que contenia les 3.000 dosis que han de servir per vacunar 1.500 persones. A partir d’aquí, el tràmit habitual que es fa en aquests casos. El conductor va treure un bloc amb diverses pàgines de calc de colors, per tal que la doctora Gea en signés la recepció. Un “au revoir” i mentre la furgoneta va emprendre carrer dels Escalls avall, la facultativa va procedir a entrar el carret amb les vacunes i les xeringues, sota una pluja de flaixos que volien immortalitzar el moment. Una instantània, la d’una doctora rebent les vacunes, que segurament es veurà repetida diverses vegades al llarg del 2021. Perquè al cap i a la fi cal recordar les paraules que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha repetit en una munió de rodes de premsa, i és que per tal de poder superar la crisi de la Covid-19 cal que la població adquireixi com més immunitat millor, i la manera més ràpida d’adquirir-la és mitjançant l’administració de les vacunes. Per tant, benvingudes siguin les que han arribat fins ara des de França i Espanya, així com les que queden per arribar integrants del programa Covax.