PANDÈMIA MUNDIAL
El personal sanitari, a punt per començar a vacunar a la plaça de braus
Salut inicia avui la campanya de vacunació a la població en general a l’antiga plaça de braus i confia que les 3.000 dosis cobreixin la gent més vulnerable
El personal del SAAS ja està a l'edifici de l'antiga plaça de braus d'Andorra la Vella per tal de començar la vacunació. Un total de 12 sanitaris entre personal d'atenció primària i de farmacologia, s'encarreguen d'administrar els primers vaccins de la campanya adreçada a tota la població.
Habemus vacunes. El recinte de l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella acollirà avui la primera jornada de vacunació a la població en general després de l’arribada, dijous, de 3.000 dosis d’AstraZeneca a través de França. En aquest sentit, seguint l’ordre de jerarquització poblacional que va establir el ministeri de Salut, els primers a rebre la dosi de la companyia farmacèutica anglosueca seran “les persones més grans de 70 anys que estan inscrites a la plataforma”, tal com va afirmar el responsable de la cartera, Joan Martínez Benazet.
D’aquesta manera, i contràriament a les previsions inicials que ho desaconsellaven, Benazet va reconèixer que “el criteri de la limitació d’edat es modificarà arran de l’experiència britànica”. “S’han publicat els resultats de més d’un milió de persones a Escòcia i s’ha demostrar que la vacuna ofereix una protecció i una seguretat molt bona a qualsevol edat. Es redueix en el 94% les hospitalitzacions de les persones vacunades amb una segona dosi”, va explicar el ministre, que va recomanar prendre’s un gram de paracetamol abans de rebre la vacuna. Tot i això, va manifestar que la decisió ha estat presa tenint en compte la consideració del comitè científic, el qual sí que va determinar que, de moment, AstraZeneca únicament servirà per als majors d’edat.
En detall, Benazet va assegurar que, a banda de les persones majors de 70 anys, en aquesta prolongació de la segona fase es continuaran administrant dosis de forma prioritària als majors de 95 anys, a les persones trasplantades d’òrgans i a les persones que tenen patologies cròniques. “Aquestes dosis ens han d’ajudar molt perquè podrem cobrir la població més vulnerable”, va manifestar. Concretament, de les 23.366 persones inscrites al registre de vacunació, 3.853 corresponen a majors de 70 anys, una xifra que el ministre va valorar positivament tenint en compte que s’adrecen a un públic potencial de 6.000 i escaig persones majors de 70 anys, entre les quals també hi ha les persones que ja han superat la malaltia.
Una de les particularitats d’aquest vaccí, del qual aparentment se’n podran extreure onze dosis per vial, és que el procés de revacunació no s’efectua fins al cap de tres mesos. Per aquest motiu, s’administraran les 3.000 dosis “consecutivament”. “El grau de protecció és elevadíssim i no hem de reservar la meitat per més endavant.
Françà ens en tornarà a donar per al mes d’abril”, va assegurar. A més, Benazet va reiterar que dilluns han d’arribar 5.800 dosis de Pfizer provinents d’Espanya. En aquest cas, i a diferència d’AstraZeneca, sí que es repetirà la mateixa estratègia de fraccionar els vaccins en dues tongades de 2.900, atès que la revacunació de Pfizer té un període de tres setmanes. I, com ja va succeir a la primera remesa, Benazet va optar per la prudència per demanar explícitament que, per respectar la cadena del fred i evitar qualsevol incident durant el transport, es desplacessin dos vehicles fins al país.
L’operativa de la vacunació
Per la seva banda, la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, va donar a conèixer l’operativa de vacunació al recinte de la capital. Com a primer pas, Mas va recordar que la preinscripció es pot realitzar via web o per telèfon i va insistir en la importància de validar el codi rebut per poder concertar una cita. Un cop es disposi de data i hora, va declarar que s’haurà d’emplenar, 24 hores abans de rebre la vacuna, un qüestionari per valorar “la idoneïtat” de la vaccinació. Acte seguit, si no hi ha cap contraindicació, el pacient es podrà dirigir al recinte, on aproximadament romandrà uns 25 minuts. La previsió inicial és poder vacunar prop de 560 persones per dia, tot i que en funció del ritme d’arribada de vacunes aquesta xifra podria pujar fins a les 1.120 persones. De totes maneres, Benazet va recalcar que el vaccí d’AstraZeneca també es podrà administrar a domicili a les persones amb mobilitat reduïda.
EL PROCÉS
1 Preinscripció a través de la web o el telèfon
uAmb el número de cens i un número de telèfon es podrà sol·licitar, a través de la web o el telèfon, la preinscripció. Per concertar la cita amb data i hora caldrà validar el codi rebut.
2 Emplenar el qüestionari d’idoneïtat
uA la web del Govern, als comuns i als centres d’atenció primària es podrà aconseguir el qüestionari d’idoneïtat, que s’haurà d’emplenar 24 hores abans de rebre la vacuna.
3 Accés a la zona d'acollida de pacinets
El pacient, que estacionarà el vehicle de forma gratuïta a l’aparcament comunal, s’haurà de dirigir a la zona d’acollida, on dos efectius s’encarregaran de preparar la documentació.
4 Dirigir-se al punt de recollida de dades
Seguidament, cinc taules amb cinc efectius procediran a la identificació de la persona i confirmació de la cita. Alhora, efectuaran una primera revisió del qüestionari d’idoneïtat.
5 Adreçar-se a la zona de vacunació
S’habilitaran cinc punts amb deu efectius per administrar la vacuna. Posteriorment a la injecció, s’imprimirà el certificat de vacunació corresponent i es lliurarà al pacient.
6 Romandre 15 minuts a la zona d’observació
Tres efectius del SUM supervisaran la zona d’observació, on hauran de romandre els pacients 15 minuts davant la possible presència d’efectes secundaris imminents.