Els pacients arriben més greus a salut mental
Les visites fetes mitjançant el telèfon han anat en augment des de l’inici de la pandèmia
L’estat dels pacients que visiten el servei d’urgències de salut mental de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, és més greu que abans de la pandèmia. “Hem de pensar que ara per ara, les persones s’ho pensen més a l’hora de sortir de casa per anar a urgències. Això passa en totes les patologies i també en salut mental”, va explicar el cap del servei, el doctor Joan Escoter.
Un dels motius principals d’aquesta sitaució radica en el fet que les persones s’ho pensen molt abans d’anar a urgències, per la por que genera la pandèmia. En aquest sentit, Escoter va afirmar que “venen menys crisis d’angoixa o atacs de pànic; però els que arriben són més greus. Perquè probablement és el segon o el tercer episodi que té el pacient, quan abans de la pandèmia hauria vingut al primer”.
Els adolescents
Els adolescents són un altre dels grups que més estan patint la pandèmia. En aquest sentit, el cap del servei de Salut Mental de l’hospital va explicar que “el que sí que hem detectat, i comença a ser real, és que el col·lectiu d’adolescents, aquest, és el que ja no aguanta més”. Sobre les causes que estan provocant aquesta situació, Escoter va indicar que “els adolescents necessiten sortir i socialitzar-se i la societat el que fa és tancar-los. Un adult té més llibertat, un adolescent, si els pares no hi estan d’acord... la seva impulsivitat així com la crispació van en augment”.
La situació que estan vivint els adolescents “té una certa contradicció” per a Escoter, que va explicar que “la gent gran, com que són conscients que poden tenir més risc de morir en cas de contraure la Covid-19, es tanquen i ho accepten. En canvi, els joves, que tenen més necessitat per sortir veuen com la societat, per raons epidemiològiques els tanca. I això els costa de portar”. El doctor va afegir que “en aquestes situacions, pot ser que hi hagi consums de cànnabis, que a més a més, després acaben portant altres conseqüències que també s’han d’acabar tractant”.
Més visites no presencials
Un dels trets característics que va destacar el doctor Escoter de l’anomenada nova normalitat és que les visites no presencials han arribat per quedar-se. “Ara, ens trobem que hi ha molts pacients que s’han habituat a aquest sistema i per fer consultes com algun efecte secundari o alguna situació de caràcter lleu, les prefereixen fer per via telefònica”. Així doncs, en aquest moment, el departament que encapçala compta amb un volum important de visites de les dues tipologies.
El director de Salut Mental va recordar, però, que “encara que no les estiguem fent físicament i s’estigui atenent més pacients per telèfon, per al professional, al cap i a la fi són visites que fa”.
"L'ARRIBADA DE LA VACUNA ÉS UNA GUSPIRA D'ESPERANÇA"
Un dels fets que està ajudant a alleugerir les persones que pateixen diferents quadres amb problemes de salut mental a causa dels confinaments i de les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19 és l’arribada dels diferents vaccins. “Hi ha molta gent que amb l’arribada de les vacunes, ja veu la llum al final del túnel. Podem dir que l’arribada de la vacuna és una guspira d’esperança”, va afirmar el cap de Salut Mental de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Joan Escoter. Un altre dels trets que donen esperança al doctor és que “detectem que ara mateix estem a la cresta de l’onada de persones que necessiten ajuda en salut mental”, però va afegir que “pensem que aquesta situació es pot mantenir durant un cert temps, però que després començarà a baixar”. Per aquest motiu, Escoter va defensar que “ara per ara, el que és més important és poder mantenir que el personal sanitari que està fent aquesta atenció no s’esgoti”. En aquest sentit, va valorar molt favorablement la decisió presa pels seus antecessors de comptar amb psiquiatres privats per fer part de les guàrdies dels caps de setmana i poder alleugerir així la pressió sobre els del SAAS.