PANDÈMIA MUNDIAL
Els primers 500 padrins vacunats
500 padrins i padrines majors de 70 anys i persones especialment vulnerables van rebre ahir la primera dosi de la vacuna AstraZeneca
Valoració satisfactòria durant la primera jornada de vacunació destinada a la població general. L’antiga plaça de Braus va ser l’escenari que va començar a acollir, des d’ahir al matí, els 500 padrins i padrines de més de 70 anys i persones especialment vulnerables que havien de començar a rebre la vacuna. En aquest sentit, el recinte va obrir de manera ininterrompuda des de les 10 del matí fins a les 18 de la tarda per a administrar a totes aquestes persones la primera dosi del vaccí de la farmacèutica AstraZeneca, que precisament va arribar aquest dijous des de França. “La valoració que en fem és molt positiva. Amb l’experiència del cribratge serològic, ja veníem de muntar dispositius de gran abast”, va comentar Helena Mas, secretària d’Estat de Salut. En aquest sentit, va afegir que “tothom està responent molt bé, tant pel que fa a la preinscripció, com a l’assistència”. De fet, Mas va precisar que tothom anava arribant de manera puntual i que, en aquests moments, ja constaven 23.000 persones inscrites a la plataforma de vacuncació. D’altra banda, també va detallar que l’objectiu d’ahir era que s’administressin, aproximadament, uns 500 vaccins.
Bon ritme i protocol ordenat
El protocol, que va aconseguir mantenir un ritme de vacunació de 4 minuts per pacient, va generar un ambient relaxat durant tot el matí on no es van crear cues ni agrupaments importants en cap moment. “Es tracta d’un dispositiu complex i hem d’anar ajustant coses sobre la marxa”, va explicar Cristian Pons, director d’Acció Civil, referint-se al fet que s’havien col·locat algunes cadires d’última hora perquè els padrins poguessin seure en moments d’espera. En aquest sentit, els tècnics de Creu Roja, Protecció Civil i el SAAS havien treballat en un recorregut accessible a tothom.
En aquest sentit, doncs, el visitant quan entrava es trobava en primer lloc en una primera zona de taules on el personal administratiu li revisava les dades personals i l’ajudava a crear el qüestionari, que també podia dur fet de casa. Un qüestionari que serveix per valorar si la persona presenta algun símptoma que seria incompatible amb la recepció de la vacuna. Una vegada revisada la cita i el formulari, el visitant ja es podia dirigir a la zona de vacunació on ahir es trobava habilitat amb un dispositiu de base de tres carpes i cinc taules de vacunació. “Si demà (per avui) ens arribessin més vacunes, ens permetríem l’opció d’obrir més taules de registre perquè no faci embut”, va comentar Pons.
Després de rebre la vacuna, el pacient passava a rebre el certificat de vacunació, on hi figura la data de la propera dosi d’administració.
Finalment, el darrer pas consistia a passar pel que s’anomena la zona d’observació, on un equip SUM format per un professional mèdic, tècnic i infermer, observava els pacients durant 15 minuts per a assegurar-se que la vacuna no els produís cap efecte contraproduent abans de marxar.
A banda d’això, s’havia habilitat una sala medicalitzada amb un equip per atendre qualsevol persona que, durant el procés, es pogués trobar malament.