Dia internacional de la dona treballadora
Teletreball i horari flexible per tenir cura de familiars dependents
La llei d’igualtat inclou la conciliació familiar per a l’atenció de fills menors de 12 anys o parents fins al segon grau amb dependència
La llei d’igualtat entre homes i dones, actualment en tràmit parlamentari, inclou un article per al foment de la conciliació de la vida familiar i laboral i modifica, a través d’una disposició final, la Llei de relacions laborals perquè també tingui en compte aquesta premissa. En concret, s’especifica que “les persones treballadores tenen dret a l’adaptació del temps de treball, incloent-hi el canvi d’horari o de torn de treball, així com accedir a fórmules flexibles de gestió i prestació del temps de treball, com ara l’horari flexible i el treball a distància, per fer efectiu el seu dret a la conciliació de la vida familiar i laboral”. El text, al qual ha tingut accés el Diari, especifica que el dret és per a la “cura d’una filla o un fill menor de 12 anys, o de 18 anys en el cas que la filla o fill tingui una discapacitat reconeguda o pateixi una malaltia greu, o per l’atenció directa de familiars fins al segon grau de consanguinitat o d’afinitat, que per raó d’edat, accident o malaltia no puguin valer-se per si mateixos i requereixin atenció personal i directa”.
Les sol·licituds hauran de ser “raonables i proporcionades en relació amb les necessitats de la persona treballadora i amb les necessitats organitzatives i productives de l’empresa”. El negoci podrà rebutjar la petició per “raons objectives, de tipus organitzatiu o productiu”. La llei deixa clar que l’empleat té dret a tornar al seu horari o modalitat contractual anterior quan s’hagi acabat le període acordat o si les circumstàncies familiars canvien.
Pel que fa a les administracions públiques, Govern i comuns hauran d’aprovar un cop cada quatre anys un programa per fomentar la igualtat efectiva amb mesures específiques per afavorir la conciliació de la vida familiar i laboral.
Prioritzar les dones
La llei incorpora mesures d’acció positiva per tal d’aconseguir la representació igualitària entre homes i dones en determinats llocs de treball o posicions de responsabilitat. En aquest sentit, i tal com ja va avançar aquest rotatiu, s’imposa una quota mínima del 40% de cada sexe en els càrrecs de responsabilitat de les entitats públiques. En les contractacions de les administracions públiques, la llei marca que s’hauran d’adoptar “mesures d’acció positiva en favor de les dones per accedir a llocs de treball en què estiguin subrepresentades”. Dit d’una altra manera, quan un home i una dona estiguin en igualtat de condicions d’idoneïtat per a un lloc de treball públic amb poca representació femenina tindrà preferència per accedir-hi la candidata.
El text legislatiu incideix en l’educació en totes les institucions públiques, les escoles i els cossos especials. Diferencia entre violència domèstica i de gènere, i obliga totes les institucions, en especial la policia i la justícia, a recopilar dades que puguin servir per tenir una radiografia de la situació i també per desenvolupar polítiques d’igualtat. En la voluntat d’educar en igualtat, inclou articles sobre l’esport o la cultura i un específic per a “jocs, joguines, videojocs, materials audiovisuals i publicacions”, afirmant que els poders públics han de vetllar perquè “no responguin a estereotips de gènere” ni continguin missatges o incitin la discriminació per raó de sexe contra les dones.
Règim sancionador
La llei preveu un règim sancionador per a aquelles persones o empreses que no compleixin la norma. Les multes van d’entre els 100 als 24.000 euros segons la gravetat de la infracció, considerant-se lleus “les conductes que incorrin en irregularitats formals per l’incompliment de la llei” sempre que no generin un efecte discriminatori. En el cas de les greus s’hi afegeix, per exemple, l’obstrucció dels serveis d’inspecció o una conducta de represàlia per haver fet una queixa relacionada amb la discriminació. Seran considerades molt greus les conductes d’assetjament sexual, entre d’altres.
ACCIÓ FEMINISTA LLUITA PER INCLOURE LES SEVES DEMANDES
Acció Feminista fa temps que treballa perquè s’escolti la seva veu i s’incloguin les seves peticions a la nova llei d’igualtat. Considera que s’ha d’omplir de contingut perquè funcioni com una bona eina. En aquest sentit, l’associació ha fet sempre molta incidència en el tema de l’avortament, ja que demana que es despenalitzi perquè les dones puguin decidir sobre la seva maternitat i salut sexual. D’altra banda, també reclama que el tema de la violència de gènere es tipifiqui i s’inclogui dins el Codi penal.
Els canvis de la llei
1 Horari
Conciliació per a la cura de familiars
La llei d’igualtat inclou la conciliació a través d’horari flexible o teletreball per tenir cura de fills menors de 12 anys o majors amb discapacitat o malaltia greu o de familiars amb dependència.
2 Contractació
Priorització en llocs amb poca presència
Les administracions públiques prioritzaran les candidates en els llocs de feina amb poca presència femenina quan hi hagi igualtat de condicions d’idoneïtat.
3 Radiografia
Recollida de dades estadístiques
La llei obligarà les institucions i en especial els cossos especials, com la policia i la justícia, a recollir dades estadístiques per poder fer una radiografia sobre la igualtat al país.
4 Educació
Formació a tots els ens públics
El text legislatiu incideix en la necessitat de formar el personal dels ens públics i els cossos especials. També incorpora la igualtat en els plans educatius.
5 Infants
Article especial per a les joguines
La llei inclou un article específic sobre les joguines infantils i afirma que els poders públics han de vetllar perquè no responguin a estereotips de gènere ni incitin la discriminació.
6 Infraccions
De 100 a 24.000 euros de sanció
Les persones o empreses que no compleixin la norma s’exposen a multes que poden anar des dels 100 fins als 24.000 euros segons la gravetat de la infracció.