reportatge

El romànic en 'graffitis'

L’Àrea de Museus i Monuments va presentar ahir la convocatòria d’un concurs dirigit a joves artistes especialitzats en pintura mural per a dur a terme una reinterpretació de les figures de Sant Gregori i Sant Silvestre a la paret de tòtems de l’aparcament del Museu Columba.

El romànic en 'graffitis'Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les parets de l’Espai Columba preserven el conjunt pictòric romànic més important del país, els frescos de l’absis de Santa Coloma. Tot i això, el conjunt no està complet, ja que des del 1941 una de les peces s’exhibeix a l’Amherst College de Massachusetts i una altra es troba desapareguda. Per aquest motiu, i per evocar la presència dels dos sants que falten –Sant Silvestre i Sant Gregori– el ministeri va impulsar un concurs el 2019 perquè joves artistes del país en dugessin a terme una reinterpretació en un mural. La convocatòria, però, va quedar interrompuda a causa de la pandèmia, i ara es vol tornar a reprendre.

“La intenció és donar visibilitat i publicitar l’espai. Millorar-ne els entorns” comentava ahir la cap d’àrea de Museus i Monuments Marta Planas, durant la presentació de la nova convocatòria. “Degut a la gran demanda de l’any passat, obrirem la convocatòria a participants internacionals” afegia la tècnic Itziar Badenas, tot i que puntualitzava que s’intentaria que es mantingués, almenys, el 50% d’artistes del país.

Exactament el concurs cerca vuit artistes per a dur a terme una intervenció a la paret de tòtems que es troba entre l’aparcament i la plaça del Museu Columba. Així doncs, els artistes seleccionats, que es donaran a conèixer el 19 d’abril, disposaran de les dues cares d’un tòtem per a representar, a partir de qualsevol tècnica relacionada amb la pintura mural, la figura dels dos sants. Es tracta d’un mur que varia entre els 2,60 m i 1,90 m d’alçada, segons la localització. “Volem relacionar la intervenció amb el cicle pictòric del s.XII”, comentava Marta Planas. En aquest sentit, cada artista seleccionat disposarà de 1.000 euros per al material, la ideació i l’actuació.

Pel que fa a les bases, el concurs, que tindrà en compte criteris com la innovació, la capacitat de reinterpretació de les figures i el coneixement de la tècnica, s’obre a joves que hagin cursat disseny o belles arts i que es trobin entre els 22 i 35 anys. Les bases ja estan disponibles a partir d’avui i la data de termini de presentació s’estableix per al 14 de març. Les actuacions, que s’obriran al públic, es faran durant la setmana del 15 al 22 de maig coincidint, precisament, amb el Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig.

tracking