PANDÈMIA MUNDIAL

Un 19% d'empreses es plantegen tancar

L’enquesta del CRES reflecteix el pessimisme empresarial que augura que el període de recuperació de la crisi econòmica serà llarg

Un 19% d'empreses es plantegen tancar

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’enquesta de la Cambra de Comerç que va dur a terme el Centre de Recerca Sociològica (CRES) reflecteix que fins a un 18,8% de les empreses del país es planteja abaixar definitivament la persiana si la situació econòmica no canvia, cosa que suposa sis punts percentuals més que no pas al primer tracking que es va fer al juliol. Aquest és el resultat de les preguntes que el CRES va realitzar entre el 18 i el 29 de gener, per tal d’analitzar la situació econòmica del país a causa de la pandèmia, els resultats de la qual es van presentar ahir. A més a més, a aquestes cal sumar-hi el 3,5% de les 405 enquestades que van dir que es veurien obligades a plegar, ja que “no hi veiem una altra sortida”.

A la part contrària hi ha un 59,8% d’empresaris que van afirmar que seran capaços de suportar la situació únicament amb recursos propis, un percentatge que suposa una davallada de 8,8 punts respecte al juliol. El valor més estable són els que afirmen que es podran mantenir gràcies a les ajudes de Govern, que passen dels 14,3 fins als 13,8 actuals.

Pessimisme empresarial

La situació que preveuen els empresaris que van sotmetre’s a l’enquesta és majoritàriament pessimista. En aquest sentit, un 45% dels empresaris van indicar que preveuen que després de la caiguda patida per l’economia del país, la recuperació serà llarga i lenta “com un símbol de Nike” va puntualitzar el director del CRES, Joan Micó. L’escenari d’una recuperació en forma de V cotitza a la baixa i només un 14% creu que així es produirà el retorn a la normalitat. En el mateix sentit, el 21% dels enquestats van indicar que creuen que en els propers temps hi haurà una època de dents de serra amb altibaixos, i que en el millor dels casos la recuperació seria una W.

Els empresaris també van canviar les valoracions a la baixa que tenien respecte a la gestió que està fent el Govern durant la pandèmia. Amb una puntuació sobre 5 punts, la valoració de la gestió de la crisi sanitària va passar de 4,23 a 3,52. El punt de vista pessimista empresarial s’incrementa quan van valorar les previsions de futur de l’evolució de la crisi sanitària.

Concretament, pel que fa a la valoració de l’economia a sis mesos vista, els enquestats van valorar negativament la situació amb un 2,23. Pitjor va ser la puntuació atorgada a la situació actual, que va baixar des dels 2,58 del juliol a un 2,06.

L'esperança de la vacuna

El procés de vacunació és la gran esperança del sector empresarial del país, ja que 7 de cada 10 van indicar que el procés de recuperació econòmic anirà de la mà de l’administració de vaccins tant al país com als estats veïns. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va afirmar que “creiem que cal esperar al segon semestre de l’any per veure la recuperació. I ara que entrem en temporada de més calor, i especialment junt amb les vacunes farà que es vagi reactivant l’economia del país, i ara s’acaba una temporada important que és la d’hivern”.

Armengol va recordar que “ara entrem en mesos de temporada baixa, com és el maig i el juny, a més que venim d’una temporada d’hivern que pràcticament no ha tingut impacte en l’economia. Però pensem que els mesos de temporada alta de l’estiu pugui ser com els que vam tenir l’any passat”. El president de la Cambra va parlar també de les ajudes per a les empreses que està donant l’executiu i va destacar que “les ajudes que ha estat fent el Govern creiem que han estat positives i s’han creat sobre la marxa. El que ens diuen és que no abandonaran el sector empresarial i intentaran que en cas que caigui algú, siguin el mínim d’empreses”.

En la mateixa enquesta, els empresaris van manifestar les mesures que per a ells seria important que s’implementessin, a banda de les ajudes, i que facilitarien la sortida de la crisi econòmica. En el primer lloc de la llista van ubicar-hi la simplificació de la burocràcia administrativa, seguida d’aconseguir facilitats en el finançament, així com també aconseguir incentius fiscals o millores en els accessos i comunicacions externes del país.

Hostaleria i restauració

A causa dels tancaments dels països veïns i l’absència de turistes, els negocis que es van veure més perjudicats des que va començar la pandèmia són l’hostaleria i la restauració. En aquest sentit, l’enquesta va abordar que un total del 42,5% de les empreses havien experimentat una davallada de vendes, comparant la xifra de negoci del 2019 amb la del 2020. No obstant , l’informe del CRES va presentar que hi va haver un 13% dels empresaris que van explicar que els nivells de vendes s’havien situat entorn al valor que obtingut l’any anterior. Finalment, es va registrar que un 8% del teixit empresarial havia millorat els resultats tot i la Covid-19.

Un 19% d'empreses es plantegen tancar

tracking