Pandèmia mundial

Dos dels afectats pel brot d'Arinsal són a l'UCI

Dos esquiadors de la FAM van contagiar-se amb una variant de la soca brasilera i sud-africana

Dos dels afectats pel brot d'Arinsal són a l'UCIFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos ingressats a l’UCI “i un altre a planta amb molt risc d’acabar-hi també”. Aquest és el balanç més crític del brot d’Arinsal, que augmenta sense aturador en cada roda de premsa en la qual el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, informa de l’afectació de la Covid-19 al país. En aquests moments, almenys hi ha 56 contagiats pel virus –dos més que dimecres– a la localitat massanenca i, segons els rastrejadors de l’oficina Covid, “encara es preveu que pugui créixer durant uns dies”.

Tot i que en un principi el ministre va indicar que majoritàriament el quadre clínic dels contagiats no revestia gravetat, a mesura que transcorren els dies van transcendint petits detalls que denoten una major preocupació per part del ministeri de Salut. Un dels exemples més evidents és que, a diferència del brot del Tarter, la mitjana d’edat dels infectats és més gran. “Són persones en situació passiva de la vida laboral”, va afirmar el ministre, poc receptiu a donar explicacions sobre aquesta qüestió més enllà de manifestar que l’origen del brot ve motivat pel “comportament social”.

En qualsevol cas, el titular de Salut va fer una nova crida a la prudència per limitar les relacions socials i seguir les indicacions de les autoritats sanitàries. “Ara que fa un any que vam decretar mesures del confinament de la població i del tancament de les activitats no essencials, recordem el bon comportament de la ciutadania d’Andorra. Ja estem veient la llum i molt aviat podrem anar obrint aspectes que tenen a veure amb la interacció social, però encara ens cal lluitar uns quants mesos per assolir un major grau de llibertat”, va dir.

D’altra banda, pel que fa al brot del Tarter, la xifra de contagiats s’eleva a 41 casos –cinc més que dimecres–, de manera que els dos principals focus de contagi al país ja freguen el centenar de casos. Sobre aquesta qüestió, la previsió de l’oficina Covid-19 és que “creixi pocs casos més”. Cal destacar que hi va haver un pacient greu que va estar a l’UCI fa uns dies i va sortir “amb una millora important del seu estat de salut”.

Paral·lelament, el ministre va fer al·lusió al fet que dos esquiadors de la Federació Andorrana de Muntanyisme (FAM) van contagiar-se amb una variant de la soca brasilera i sud-africana als Alps francesos, a Grenoble, on van anar a principi de febrer a competir a la Copa del Món de la Grand Massif, a Flaine. En ambdós casos, el ministre va explicar que es va seguir un estricte protocol d’aïllament i que en la seva arribada al Principat van romandre confiants sense mantenir cap tipus de contacte. Així mateix, Benazet va explicar que, fruit de l’estudi de les aigües residuals, s’ha pogut constatar com el percentatge de la soca britànica ha anat a la baixa, mentre que la de Wuhan “es torna a imposar com a majoritària”.

En darrer lloc, Benazet va informar de la detecció de 33 casos nous que eleven a 11.199 el nombre de contagiats des de l’esclat de la pandèmia. Quant a les persones malaltes, hi ha 333 casos actius, mentre que la xifra de persones que han superat la malaltia ja arriba a 10.754 altes mèdiques. A l’hospital hi ha 15 pacients ingressats, vuit a planta i set a l’UCI, dels quals quatre requereixen l’ajuda de la ventilació mecànica.

tracking