Pandèmia mundial

Salut manté la confiança en el vaccí d'AstraZeneca

Benazet, que es vacuna dilluns amb el fàrmac anglosuec, no preveu aturar l’administració d’un vaccí que ha sembrat dubtes en països nòrdics

Salut manté la confiança en el vaccí d'AstraZenecaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va refermar divendres la seva aposta en la vacuna d’AstraZeneca, que afronta una crisi reputacional arran dels dubtes que ha sembrat el seu producte a Dinamarca, Islàndia i Noruega. En aquest sentit, Benazet va descartar aturar el procés de vacunació de les 3.000 dosis de la companyia anglosueca que van arribar al Principat a través de França. “No tinc cap dubte que és una vacuna molt segura”, va assenyalar.

Preguntat pels possibles casos de trombosi i embòlia pulmonar que s’estan investigant per part d’aquests països escandinaus, el titular de Salut va remetre’s al posicionament de l’Agència Europea del Medicament. “Els fenòmens trombòtics són equivalents a la població no vacunada i vacunada”, va argumentar Benazet, desvinculant així que la injecció de la vacuna sigui una conseqüència directa d’aquests efectes secundaris. A més a més, va apuntar que les embòlies pulmonars són una de les patologies “més prevalents” que provoca la mort sobtada en persones d’edat avançada.

Benazet demana confiança

Per aquest motiu, va demanar “reforçar la confiança” en la vacuna que té “més experiència” en l’àmbit internacional. “Hi ha més de quaranta milions de persones al món i més de cinc milions a Europa que ja s’han vacunat amb la dosi d’AstraZeneca. No s’ha reportat cap reacció adversa que tingui certa identitat. Tots els efectes adversos són de poca severitat i no representen cap risc per a la persona”, va esgrimir. Així mateix, va posar com a exemple que al Regne Unit hi ha més d’un milió de persones vacunades amb aquest fàrmac i això ha suposat “una disminució del 94% dels ingressos hospitalaris”. En qualsevol cas, Benazet va insistir que, de la mateixa manera que l’OMS, “estarem alerta a totes les reaccions adverses”.

Precisament, per escampar la incertesa i en un acte per exemplificar en primera persona les seves conviccions, Benazet va anunciar en roda de premsa que dilluns a les 9.30 hores es vacunarà amb el fàrmac anglosuec. “He rebut l’SMS en què se’m cita per vacunar-me i com que la segona cita és d’aquí a tres mesos això significa que és una vacuna d’AstraZeneca. I estic encantat i molt tranquil de poder-me vacunar”, va sentenciar el ministre, que ja va superar la malaltia durant la primavera passada.

La campanya de vacunació

Amb relació al registre poblacional, Benazet va comentar que ja hi ha 29.146 persones inscrites a la plataforma per vacunar-se. Sobre aquesta qüestió, el ministre va remarcar que ja hi ha 6.550 dosis administrades (991 durant la jornada de dijous, la més alta fins a la data), i va congratular-se “d’haver pogut protegir la franja més gran de la població”. Coincidint amb l’inici de la tercera fase, va assenyalar que amb les dosis actuals podran arribar a cobrir un segment de la població que aproximadament arriba fins als 65 anys, a banda dels cossos especials i membres de la comunitat educativa. “Això ens ajudarà a tenir persones més sanes i a disminuir la pressió sobre el sistema sanitari”, va valorar.

D’altra banda, el titular de Salut va assegurar que ha rebut una notificació per part de Covax en la qual s’afirma que es lliurarà a Andorra un lot de vacunació a principi d’abril. Juntament amb el subministrament de França i Espanya, Benazet va destacar que l’abril i el maig seran “mesos intensos en vacunació”. En darrer lloc, el ministre va destacar que la vacuna Janssen, aprovada dijous per l’Agència Europea del Medicament, podrà estar a l’abast del Principat a través del projecte Covax.

MONTANER PREGUNTA PER ASTRAZENECA AL CONSELL GENERAL

La consellera general no adscrita Carine Montaner va entrar a tràmit parlamentari una pregunta referent a si el Govern preveu suspendre l’administració de la vacuna d’AstraZeneca contra la Covid-19 arran de “la detecció de greus problemes de salut”. “El remei no ha de ser pitjor que la malaltia”, va afirmar la consellera. El president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, ja va interrogar sobre aquesta qüestió el ministre a la darrera sessió de Consell.

Salut manté la confiança en el vaccí d'AstraZeneca

tracking