Sanitat
Salut mental treballa per tractar al país els pacients ingressats fora
Actualment hi ha una quarantena de persones que reben un tractament psíquic fora de les fronteres
El nou pla de salut mental, que tindrà un caràcter integral en abarcar diferents vessants i òptiques, té com a un dels seus objectius principals poder fer que la quarantena de residents que es troben ingressats en centres de fora del país puguin tenir un espai al Principat per poder ser atesos. Així ho va explicar al Diari el cap del servei de Salut Mental del SAAS, el doctor Joan Escoter, que va afirmar que “hem d’anar cap a un servei de salut mental més comunitari. Per exemple, tenim 40 persones ingressades fora del país. I el que hem d’aconseguir és que aquestes puguin estar aquí, perquè això facilitaria tant la seva situació com la de les seves famílies”.
La manera en què es pot fer aquest retorn a Andorra no està encara definida i Escoter va recordar que “en aquest cas, tenim un dèficit estructural, i per això aquestes persones estan fora, perquè aquí, ara mateix, no tenim els mitjans per tal de poder-les atendre”. El responsable de Salut Mental va indicar que el que s’havia de fer a partir d’ara dins el nou pla era “definir com, quan i de quina manera es pot fer perquè puguin estar ingressades dins del país”.
La redacció, al novembre
Actualment, el pla es troba en fase de redacció, tal com va explicar el doctor Escoter, que va indicar que “ara s’està en la fase d’haver recollit la informació de caràcter global de la situació, i s’està acabant de treballar-la. A partir d’aquí caldra donar un contingut més extens conjuntament amb entitats i persones, per tal que realment sigui un pla integral”. Així doncs, a banda dels mateixos professionals sanitaris de l’àrea hi ha diferents tècnics que formen un equip interministerial que va des d’Educació fins a Afers Socials, així com tècnics de Justícia o del departament penitenciari fent aportacions. A banda de la part provinent dels diferents ministeris, les entitats que s’ocupen de gestionar situacions derivades de problemes relacionat amb la salut mental i amb les addiccions també estan fent aportacions. “Els tècnics estan fent una fotografia de com ha de ser i s’està omplint de contingut per les diferents parts implicades” va apuntar Escoter, que va afegir que “un cop estigui tot a punt, que calculo que serà cap al novembre, serà el moment de la feina dels polítics, ja que ells hauran de decidir els temps per implementar-lo, els recursos i mitjans amb què el doten... I un cop estigui això decidit, el SAAS implementarem aquesta decisió”.
Un procés lent
El procés de redacció està sent lent. No obstant això, aquesta no és una situació que preocupi en excés a Escoter, que va comentar que “encara que ara pugui semblar que es triga més a redactar, tot el treball tècnic que ja estigui inclòs en el pla serà feina que no caldrà desenvolupar un cop aquest s’hagi d’implementar. Per tant, el que fem ara és guanyar temps a la fase de posar-lo en funcionament”.
A més a més, i com en tots els aspectes de la societat, la redacció del pla es va veure frenat per l’arribada de la pandèmia de la Covid-19. “Amb tota la situació del confinament, és cert que la part de l’estudi es va quedar aturat” va reflexionar Escoter, que va afegir que “quan es va veure que la situació aniria per llarg, es van reemprendre els treballs de redacció que encapçala el doctor Bonet”. No obstant això, el cap del servei de Salut Mental va comentar que “va ser una sort que quan va arribar la pandèmia, la decisió sobre la redacció del pla ja estava presa i ja s’havia contractat el doctor Bonet” per tal que fos la persona que coordinés la redacció.
Malgrat les dificultats, el doctor Escoter va afirmar que “el fet de poder tenir aquest pla de salut mental és il·lusionant per a tots els professionals”. En comparació amb l’actual, va recordar que “hem de pensar que el que ara està vigent, està bé, però està centrat només en la vessant hospitalària i ja fa més de 20 anys que està redactat”. “I malgrat des de l’hospital estem treballant com si no s’estigués elaborant el nou, tenim la informació de cap on poden anar les coses” i va destacar que “l’important és que, malgrat la pandèmia, s’ha pogut tirar endavant, i repeteixo, això dona il·lusió als professionals”.
EL CENTRE DE REEDUCACIÓ DE MENORS ESTARÀ ACABAT A FINALS D'ANY
El pla de salut mental que està elaborant el SAAS inclou també l’atenció als joves amb problemes de conducta. Ja fa anys que Andorra treballa per oferir a aquests joves un lloc per residir i ajudar-los que des de fa uns anys es va concretar en un centre residencial d’educació intensiva (CREI). Les obres per a la nova instal·lació, que se situarà a l’edifici Solà d’Enclar, van estar aturades uns mesos a causa de la pandèmia però es van reactivar l’estiu passat quan les restriccions es van rebaixar. Segons van explicar des del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, els càlculs de l’executiu és que la infraestructura estigui llesta entre finals d’aquest any i principis del vinent. En concret, es preveu que les obres finalitzin cap al mes de novembre i que a partir d’aquí es comenci a treballar amb la part tècnica dels tractaments i la contractació dels recursos humans que es faran càrrec del centre. Es tracta d’una entitat destinada als joves que estan tutelats per l’Estat i que tenen problemes de conducta o que es troben en situacions de risc. Entretant, i com que el Principat no compta amb una alternativa similar, els adolescents amb problemàtiques conductuals i que necessiten un ingrés han de ser derivats a Catalunya.