Circuit per als pacients amb Covid persistent
El sistema sanitari treballa en l’atenció pluridisciplinària de les seqüeles del coronavirus físiques i psicològiques
Per a alguns afectats de coronavirus els símptomes de la malaltia continuen durant temps. S’ha observat que inclús en quadres moderats o lleus poden continuar més enllà de la durada habitual de la malaltia. Una conseqüència del virus constatada durant aquests dotze mesos a la qual s’ha de donar resposta i que ja s’està abordant. “Al SAAS hem creat un grup de treball sobre la Covid persistent: quin és el circuit assistencial que han de realitzar aquestes persones a nivell de primària, d’especialitzada, qui fa què en cada moment i quin ha de ser el maneig clínic d’aquestes persones”, explica la doctora Eva Heras, cap del servei d’envelliment i salut del SAAS. Un abordatge que es planteja des del vessant físic però també des del psicològic, perquè la Covid persistent “pot ser que a nivell físic et deixi algun tipus de seqüela i també emocional”.
En aquest sentit, la metgessa indica que s’ha constatat l’impacte emocional de la malaltia en gent gran però també en joves, i que és una qüestió que estan tractant els ministeris de Salut i d’Afers Socials de manera conjunta. En el cas dels centres residencials, Heras exposa que el treball pretén que “el puguin desenvolupar els psicòlegs que hi ha a cada centre residencial amb uns criteris homogenis per detectar aquelles persones que tinguin alguna afectació a nivell emocional que hagi pogut estar causada per la situació que s’ha viscut aquest any, per donar-los resposta i oferir intervenció”. Però aquesta feina també s’ha de desenvolupar en l’àmbit “comunitari” i Heras va assenyalar que ja es va fer una aproximació a Canillo en l’arrencada del projecte Aptitude, una iniciativa transfronterera d’àmbit pirinenc que té com a objectiu impulsar accions de prevenció de la dependència en la gent gran. Canillo ha estat la parròquia escollida per a la prova pilot i al juliol va arrencar una avaluació cognitiva i funcional dels padrins participants. “Vam intentar veure també quin havia estat l’impacte de la Covid a nivell comunitari en persones majors de 65 anys”, va relatar la metgessa. I van comprovar que s’ha d’abordar aquest suport “a aquestes persones grans que estan a casa, que també han patit encara que no hagin tingut Covid, per l’impacte del confinament, i que han hagut de trencar les relacions familiars per protegir-se”.
Tanmateix, Heras va indicar que el tractament i l’atenció que requereix la Covid persistent fa part d’un treball molt més ampli que s’està duent a terme en un observatori Covid del qual fa part el SAAS i que “s’ha creat per valorar no només l’impacte a nivell de salut que ha generat aquesta pandèmia, sinó també impactes econòmics o socials”.