Reportatge

Feina de tothom

Encara hi ha molts dubtes sobre com separar correctament els residus. Per aquest motiu, els comuns han presentat ‘ReciclemBé’, la nova campanya de comunicació que ha de permetre a través de diverses eines, com una aplicació mòbil, facilitar la recollida a tothom.

Feina de tothomALEXANDRA JEREZ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Tot i la bona predisposició de la ciutadania per al reciclatge, s’ha detectat que encara es pot millorar, no sols en quantitat, sinó en qualitat”, comenta Vanessa Carrascosa, representant de la comissió tècnica de seguiment de residus. Aquest, de fet, és el punt de partida de la nova campanya de reciclatge dels set comuns ReciclemBé, presentada ahir a Encamp. Una campanya de comunicació que es presenta més reforçada que altres anys per compensar que l’any passat no n’hi va haver cap degut a la pandèmia. “S’ha detectat un augment de residus que no van dins els contenidors corresponents. La població està conscienciada però encara hi ha molts dubtes”, va afegir Carrascosa. En aquest sentit, Josep Gómez, gerent de Pirinenca Serveis, juntament amb Carrascosa va explicar, per exemple, que sobretot al contenidor blau encara es continuen llançant capses amb restes de menjar, paper de cuina, tovallons o gots d’un sol ús. Materials que, després, no es poden reciclar. Aquest fet, doncs, acaba generant problemes de triatge i, en conseqüència, també acaba provocant un augment de tot el cost del procés. Per resoldre aquesta situació, des dels comuns es vol impulsar un pla d’acció per millorar la qualitat dels residus durant aquest any. Per fer-ho, doncs, es duran a terme diverses accions com el fet de posar a disposició de la població diverses carpes eburs (espais de bons usos del recicletge) o bé una nova aplicació disponible per a dispositius Apple o Android amb informació sobre com millorar la recollida selectiva, resoldre dubtes sobre els bons usos i un apartat amb 50 consells ecoresponsables. També hi haurà una secció dedicada a professionals amb eines per reciclar com cal i sensibilitzar tots els treballadors. “Es tracta d’oferir informació, legislació i horaris específics de recollida de cada parròquia per facilitar la recollida a tothom” destaca Carrascosa.

conseqüències de la pandèmia

La pandèmia ha provocat un canvi d’hàbits de la població que, evidentment, també s’ha traduït en un canvi pel que fa a la generació de residus. Pel que fa al balanç, se n’ha detectat un augment total del 0,8% respecte a l’any passat, posant èmfasi sobretot en el cartró, que ha augmentat un 3%. Aquesta xifra s’explica perquè la gent ha passat a utilitzar molts productes d’un sol ús, com ara mascaretes de protecció i guants. Un fet que no ha succeït amb el vidre i els envasos que, contràriament, han disminuït.

tracking