Expedients sancionadors pel brot d'Arinsal
Benazet assegura que s’han obert expedients sancionadors per les actituds incíviques
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va expressar ahir en roda de premsa la “preocupació” davant les dificultats per seguir la traçabilitat del virus en el brot d’Arinsal, que ja s’eleva als 67 casos diagnosticats. En aquest sentit, el ministre va reconèixer que l’augment del percentatge de positivitat de les proves practicades “indica certa dificultat de control”. “Quan diagnostiquem algú a la comunitat acabem trobant un lligam de forma directa o indirecta amb el brot d’Arinsal”, va assegurar Benazet en una jornada en què es van detectar 41 nous casos de coronavirus. Per la seva banda, el brot del Tarter suma 48 afectats i “està controlat” pels rastrejadors de l’oficina Covid.
“El brot d’Arinsal pesa molt en la situació epidemiològica que ens trobem”, va afirmar el titular de Salut, en al·lusió a la taxa de reproducció, que es va enfilar fins a 1,26. Per aquest motiu, va declarar que de no haver estat pel brot d’Arinsal “hauríem pogut relaxar mesures aquesta setmana i, per tant, ara ens haurem d’esperar”. Davant d’aquest fet, Benazet va recordar les conseqüències que poden tenir actituds incíviques en el compliment de les mesures sanitàries. “Qualsevol transgressió de les normes provoca efectes molt greus en la salut de les persones”, va assenyalar, amb referència a les dues persones provinents del brot d’Arinsal que es troben a l’UCI. “Un brot individual pot tenir efectes en l’àmbit nacional, per això apel·lem a la corresponsabilitat dels ciutadans perquè les restriccions es puguin aixecar”, va complementar el ministre portaveu, Eric Jover, per reforçar el missatge. Precisament, el titular de Salut va asseverar que el brot massanenc ha comportat l’obertura d’expedients per incompliments de la restriccions sanitàries, tot i que no va especificar ni els dossiers oberts ni les causes dels procediments administratius.
Creixen els actius
Amb la detecció de 41 nous casos de coronavirus, la xifra de contagiats des de l’esclat de la pandèmia s’eleva a 11.360 casos. Paral·lelament, els casos actius van ascendir a 364 malalts, nou més que dimarts. Quant a les recuperacions, hi ha un total de 10.883 persones que han superat la malaltia després de les 22 altes mèdiques acumulades en les últimes hores. En el capítol de defuncions no es va haver de lamentar cap pèrdua durant la jornada d’ahir i la xifra de víctimes mortals es va mantenir en 113 decessos.
Respecte a la pressió sobre el sistema sanitari, actualment hi ha 14 pacients ingressats per Covid-19 a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, dels quals nou es troben a planta. La resta, cinc concretament, estan a la unitat de cures intensives i tots requereixen l’assistència de la ventilació mecànica. A més, a l’àrea Covid d’El Cedre, destinada a atendre padrins amb la malaltia, no hi ha cap ingressat.
CONFIANÇA PER REPRENDRE EL VACCÍ D'ASTRAZENECA
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va expressar ahir la seva confiança perquè es pugui reprendre en pocs dies la vacunació amb AstraZeneca suspesa “per precaució” pels casos de trombosi detectats en persones vacunades amb aquest fàrmac. En aquest sentit, el ministre de Salut va subratllar que no s’ha demostrat que el vaccí creat per la Universitat d’Oxford estigui relacionat amb els fenòmens trombopulmonars que han patit 30 persones de 17 milions de vacunats amb aquesta fórmula i va assegurar que hi ha altres medicaments, com els anticonceptius, que provoquen aquests problemes de coagulació. D’aquesta manera, tot i no ser vinculant, Benazet va declarar que s’està en espera de la decisió de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i va dir que tan aviat com arribi un pronunciament favorable es reprendrà el procés.