Drets humans

França insta Andorra de manera directa a despenalitzar l'avortament

Govern “pren nota” però diu que ara mateix no té majoria parlamentària per canviar la Constitució

França insta Andorra de manera directa a despenalitzar l'avortament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França insta directament Andorra “a garantir l’accés de les dones i les nenes a la salut i els drets sexuals i reproductius a través de la despenalització de l’avortament”. L’Estat veí del nord és un dels onze països membres de les Nacions Unides que recomanen al Principat legalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs en l’informe del grup de treball dels drets humans d’aquest organisme, relatiu al darrer examen periòdic universal d’Andorra del qual dimarts va donar resposta el Govern a Ginebra.

L’executiu respon a la recomanació de França i dels altres deu països que l’insten a legalitzar l’avortament que en “pren nota”. El Govern recorda que l’article 8 de la Constitució protegeix el dret a la vida en les diferents fases i que en els articles 107, 108 i 109 (delictes contra la vida humana) del Codi Penal es tipifiquen els delictes que atempten contra aquest dret. “Per modificar la legislació amb vista a despenalitzar l’avortament quan es practica en determinades circumstàncies, primer caldria modificar l’article 8.1 de la Constitució”, s’indica, i s’afegeix que “qualsevol modificació del text constitucional exigeix l’aprovació per majoria parlamentària, cosa que a dia d’avui no podem garantir”.

De la resta d’estats que fan aquesta recomanació, els Països Baixos i el Canadà insten el Principat a modificar o eliminar l’article 108 del Codi Penal. També ho reclama Mèxic, però en aquest cas per legalitzar i facilitar l’accés a la interrupció voluntària de l’embaràs per motius de violació, incest i quan la salut de la mare estigui en perill. Montenegro i Alemanya, per exemple, insten Andorra a esmenar la legislació per legalitzar la interrupció de l’embaràs almenys en els casos de risc per a la vida de la mare, violació, incest i danys greus del fetus, i despenalitzar l’avortament en tots els altres casos.

Itàlia demana continuar amb els esforços per prevenir totes les formes de discriminació contra la dona i despenalitzar l’avortament, almenys en els casos en què la vida de la mare estigui en perill, mentre que Islàndia demana despenalitzar l’avortament en totes les circumstàncies i eliminar els obstacles jurídics, administratius i pràctics que impedeixen accedir a serveis d’avortament segurs i legals. Dinamarca, per la seva banda, insta el Principat a esmenar la legislació per tal de legalitzar la interrupció de l’embaràs, almenys en els casos de risc per a la vida de l’embarassada, violació, incest i danys greus del fetus.

En darrer terme, Luxemburg reclama a Andorra garantir els drets relatius a la salut sexual i reproductiva proporcionant accés sense obstacles a informació, educació i serveis en matèria de salut sexual i reproductiva, vetllant perquè les persones d’aquest sector puguin treballar sense por a represàlies. I el Regne Unit, a esmenar la legislació interna per protegir la salut i els drets sexuals i reproductius de la dona.

Relacionat amb el cas de la presidenta d’Stop Violències, els Països Baixos demanen posar fi a l’assetjament judicial, les represàlies i la intimidació contra els defensors dels drets humans en relació amb l’exercici dels drets humans i les llibertats fonamentals i la col·laboració amb l’ONU. L’executiu respon que ni el Govern ni la justícia “incorren en cap manera en assetjament judicial. El poder judicial és un òrgan independent que segueix els procediments establerts per les lleis.

SUPORT A SEIXANTA RECOMANACIONS

De les 104 recomanacions rebudes pels diferents països membres de les Nacions Unides en l’examen periòdic universal, seixanta han rebut el suport d’Andorra, mentre que se n’han pres nota de trenta-vuit. El Govern ha proporcionat aclariments addicionals sobre sis recomanacions. El Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va adoptar finalment el resultat de la revisió periòdica universal del Principat.

tracking