“Preacord polític” del Govern i la UE per preservar el monopoli de FEDA

Jover afirma que Andorra ha tancat “un preacord polític” per preservar el monopoli energètic

“Preacord polític” del Govern i la UE per preservar el monopoli de FEDAFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Una de les matèries que previsiblement havia de ser un dels principals esculls en la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea “avança molt favorablement”, en paraules del ministre portaveu, Eric Jover. Segons va manifestar ahir en roda de premsa, la delegació negociadora d’Andorra, encapçalada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha tancat “un preacord polític” en el sector de l’energia que implicaria el manteniment de l’actual estatus de FEDA. “Per la nostra dependència energètica, la Unió Europea ha entès perfectament el nostre plantejament i com era d’important mantenir l’estructura amb unes tarifes competitives”, va expressar Jover.

Evitant fer referència al concepte monopoli, el ministre portaveu va declarar que l’objectiu del Govern és “continuar amb la posició d’actor principal” de la parapública, ja que “permet mantenir el servei de qualitat de manera universal a tot el país”. En aquest sentit, Jover va recalcar que el missatge traslladat a Brussel·les havia de servir per donar a conèixer les particularitats del sector elèctric andorrà, entre les quals cal tenir en compte l’existència d’un mercat nacional reduït ateses les limitacions en les importacions d’energia.

De totes maneres, aquesta excepció quedarà lligada a un mecanisme de seguiment que permetrà valorar-ne el manteniment al llarg del temps. Tot i que “queden serrells per tancar”, Jover va asseverar que la Unió Europea “va quedar satisfeta amb els arguments” que va traslladar Riba, que es va reunir dimarts de forma telemàtica amb la cap negociadora adjunta de la UE, Clara Ganslandt, per tractar també qüestions relacionades amb els transports i la propietat intel·lectual. Sobre aquest darrer ítem, es van continuar les converses iniciades al desembre, centrant els intercanvis en la situació particular de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns (Sdadv).

Igualment, sense entrar en detalls, el Govern va fer referència que també es van acordar aspectes “de caire tècnic” sobre les normes d’origen del tabac, que restaven per tancar en la negociació de la lliure circulació de mercaderies. La propera trobada entre les delegacions d’Andorra i de la Unió Europea està prevista a principi de maig, que suposarà la cinquena trobada telemàtica des de l’esclat de la pandèmia.

En el marc de l’acord polític sobre la Unió Europea rubricat pel Govern i els cinc grups parlamentaris el mes d’octubre, el ministre va assegurar que, prèviament a la reunió, Riba va exposar el posicionament d’Andorra a la resta de forces polítiques, de la mateixa manera que properament es desenvoluparà una nova reunió de treball per compartir “les conclusions i la síntesi” dels avenços en la negociació per a l’acord d’associació.

JOVER TITLLA EL PS DE "BARROER"

El ministre portaveu, Eric Jover, va sortir ahir en defensa del Ministeri Fiscal després de les declaracions del grup parlamentari del PS en les quals denunciava el biaix “polític” del seu màxim representant, Alfons Alberca. “Són unes declaracions lícites, però posar en dubte la separació de poders i la tasca que s’està realitzant des de la Fiscalia és una mica barroer”. “No és el primer cop que ho fa i el desacrediten més a ell que a les pròpies institucions”, va etzibar.

tracking