Equipament

El PS alerta d'un informe contrari a l'aeroport

El conseller general socialdemòcrata Roger Padreny demana “coherència” al Govern

El PS alerta d'un informe contrari a l'aeroport

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Roger Padreny va alertar ahir que l’Autoritat Aeronàutica Andorrana no considera tècnicament viable el projecte d’aeroport nacional a Grau Roig.

Segons Padreny, l’anàlisi de l’Autoritat Aeronàutica dels dos estudis de factibilitat de construcció de l’equipament, entregats per la Cambra al Govern i encarregats a les empreses Navblue (del grup Airbus) i CGX, conclou que l’aeroport té “limitacions tècniques” i en la seguretat. El conseller general del PS va afirmar que aquestes mancances són “prou importants per no continuar el projecte”.

Padreny va demanar al Govern “coherència i rigor” en roda de premsa abans d’entrar a la Sindicatura cinc preguntes escrites i una demanda d’informació sobre l’aeroport destinades a l’executiu. En aquest document el PS exigeix al Govern que es manifesti sobre si comparteix les conclusions de l’avaluació feta per l’Autoritat Aeronàutica.

A més, també hi pregunta al Govern si ha notificat aquests resultats a la Cambra. Si ho ha fet, va argumentar Padreny, “no s’entén” per què el Govern continua apostant per “un projecte d’aeroport que segons els experts és inviable”.

Finalment, el conseller general socialdemòcrata va demanar “transparència” al Govern sobre els “recursos financers i tècnics” que l’executiu i la Cambra han destinat al projecte d’aeroport. Padreny també va exigir al Govern que, si decideix de tirar endavant la construcció de l’equipament, tingui en compte l’opinió dels ciutadans d’Andorra, ja que el projecte té un impacte en el medi ambient que compromet el llegat paisatgístic a les generacions futures. En aquest sentit, Padreny va defensar que caldrà activar mecanismes de participació ciutadana si finalment el Govern es decideix a fer realitat el projecte.

Pel que fa al problema general de les comunicacions d’Andorra, el conseller general socialdemòcrata va apuntar que, d’entrada, cal valorar la “bona feina” i les negociacions que s’han fet fins ara perquè el d’Andorra-la Seu esdevingui l’aeroport de referència per a tots els andorrans. Segons Padreny, és “imprescindible” millorar les relacions multilaterals amb els veïns d’Andorra perquè l’aeroport “funcioni i sigui útil” per a tothom.

PLE SUPORT DE L'AMBAIXADOR DE RÚSSIA

L’ambaixador extraordinari i plenipotenciari de la Federació Russa, Yuri Korchagin, va anunciar ahir durant un acte commemoratiu al cònsol honorari rus, Pere Joan Tomás, que la possible construcció d’un aeroport a Andorra o a prop del territori seria un gran suport, ja que suposaria una obertura internacional per a un país tan turístic com aquest. Durant la cerimònia, Korchagin també va destacar que és important que tots els països que tenen una relació estreta amb Andorra estiguin ben connectats i va lamentar, en aquest sentit, que fins ara només s’hi pugui arribar per carretera. També va recordar que Andorra rep anualment la visita de 40.000 turistes de Rússia que viatgen amb la família per esquiar i per les excel·lents condicions d’hospitalitat que ofereix el país.

LES VERTS REBUTJA EL PROJECTE

El partit polític francès Europe Ecologie-Les Verts Pays Catalan va rebutjar ahir el projecte de construcció de l’aeroport a Grau Roig. La formació denuncia que, en un moment en què “la pandèmia ha demostrat la vulnerabilitat del sector de l’aviació”, els líders andorrans “malgasten” els seus diners en un projecte que converteix la muntanya “en un parc d’atraccions a gran altitud per als benestants”. Els ecologistes demanen als polítics francesos i catalans que expressin la seva oposició a l’aeroport.

tracking