Salut decideix avui si reactiva la vacunació amb dosis d'AstraZeneca

El Govern decidirà avui si torna a vacunar en funció de l’anunci que va fer ahir l’Agència Europea del Medicament

Salut decideix avui si reactiva la vacunació amb dosis d'AstraZenecaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Davant l’anunci fet ahir a la tarda per part de l’Agència Europea del Medicament (EMA), en què s’informava que la vacuna contra la Covid-19 desenvolupada per Oxford-AstraZeneca era “segura i eficaç”, el Govern va informar acte seguit que duria a terme una reunió aquest mateix matí per fer-ne una anàlisi i extreure’n conclusions. Les decisions que se’n puguin desprendre, i de les quals es pot derivar una possible reactivació de la vacunació, es comunicaran durant el dia d’avui a la població.

Cal recordar que dilluns al vespre el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va convocar una compareixença d’urgència en què va informar que s’ajornava l’administració dels 150 vaccins d’AstraZeneca previstos per dimarts i dimecres fins que l’OMS o l’Agència Europea del Medicament es pronunciessin de manera contundent amb referència a aquest vaccí.

Ahir doncs, a les sis de la tarda l'Agència Europea del Medicament va assegurar que la vacuna d’Oxford-AstraZeneca era “segura i eficaç”, i va defensar que es podia continuar utilitzant per combatre la Covid-19 després d'investigar els casos de trombosi. La directora executiva de l’EMA, Emer Cooke, va afirmar que els científics no consideren que la vacunació estigui “associada amb el risc general de patir” aquests problemes de coagulació de la sang. És a dir, que les evidències científiques no indiquen que sigui un efecte secundari. “Encara no ho podem descartar definitivament”, va admetre Cooke. En aquest sentit, l’EMA farà una investigació addicional dels casos de trombosi per excloure totalment aquesta possibilitat.

Espanya i d’altres estats de la Unió Europea com França, Alemanya o Itàlia estaven esperant aquesta opinió del regulador per decidir si reactivaven la vacunació amb AstraZeneca, que van paralitzar a principi de setmana, tot i que l’EMA no veia motius per fer-ho. L’aturada es va desencadenar per una trentena de casos de trombosi entre els gairebé cinc milions de vacunats a Europa. Dinamarca i Àustria van ser dels primers a suspendre l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca a final de la setmana passada, però quan Alemanya s’hi va sumar dilluns l’efecte dominó es va accelerar i més d’una quinzena d’estats de la UE, entre els quals Espanya, van fer el mateix. Davant l’alarma a les capitals europees, el regulador de la UE va ampliar la investigació.

tracking