política

La majoria vol penes de dos anys de presó per violència de gènere

Els grups presenten diverses esmenes al projecte de llei d’igualtat perquè sigui considerada un delicte al Codi Penal

La majoria vol penes de dos anys de presó per violència de gènereFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els grups parlamentaris de la majoria van presentar ahir un seguit d’esmenes al projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre homes i dones per tal que la violència de gènere sigui considerada delicte al Codi Penal. Ho van informar a través d’un comunicat en el qual van manifestar el seu compromís ferm en la lluita contra qualsevol mena de violència per raó d’orientació sexual, sexe o gènere.

D’aquesta manera, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han proposat afegir una disposició final a la llei per incloure un nou article al Codi Penal, el 114 bis, a través del qual preveuen castigar amb penes de presó de fins a dos anys les condemnes per casos de violència de gènere encara que no s’arribi a causar cap lesió, sense perjudici de les penes que corresponguin a si s’ha produït un dany.

Segons va indicar la coalició, la tipificació de l’article considera violència de gènere qualsevol mena de d’agressió física, psicològica o simbòlica exercida contra qualsevol persona per la seva orientació sexual, sexe o gènere. Així doncs, la voluntat és que el delicte no tan sols quedi limitat a les dones. I afirmen que aquesta inclusió suposa alinear-se de manera definitiva amb la definició de violència contra les dones de les Nacions Unides i un pas endavant per situar la legislació andorrana entre les més modernes en aquest àmbit.

Els grups que donen suport al Govern van assenyalar que totes les esmenes han estat consensuades amb la secretaria d’Estat d’Igualtat i van indicar que també responen a les demandes realitzades per les associacions de dones i feministes del país i els col·lectius LGTBIQ+, els quals reclamaven que si l’existència de la violència de gènere es troba reconeguda i recollida a la Llei 13/2019 per la igualtat de tracte i la no-discriminació, aquesta havia de ser inclosa al Codi Penal.

El text de la llei d’igualtat va entrar a tràmit parlamentari el 8 de març, coincidint amb el Dia de la dona treballadora, i en el text inicial s’inclou la conciliació a través d’horari flexible o teletreball per tenir cura de fills menors de 12 anys o majors amb discapacitat o malaltia greu o de familiars amb dependència. També hi figura la priorització de les dones en llocs laborals de l’administració pública on tinguin poca presència quan hi hagi igualtat de condicions d’idoneïtat. A més, obligarà les institucions i en especial els cossos especials, com la policia i la justícia, a recollir dades estadístiques per poder fer una radiografia sobre la igualtat al país. El text legislatiu incideix en la necessitat de formar el personal dels ens públics i els cossos especials i incorpora la igualtat en els plans educatius. També inclou un article específic sobre les joguines infantils i afirma que els poders públics han de vetllar perquè no responguin a estereotips de gènere ni incitin la discriminació per raó de sexe.

Les persones o empreses que no compleixin la norma s’exposen a multes que poden anar des dels 100 fins als 24.000 euros segons la gravetat de la infracció.

tracking