política

El PS porta de nou al Consell despenalitzar l'avortament

Salazar critica que la coalició de Govern digui que no pot garantir una majoria parlamentària

El PS porta de nou al Consell despenalitzar l'avortamentR. P.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari socialdemòcrata presentarà una esmena al projecte de llei per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre homes i dones per despenalitzar l’avortament. Ho va afirmar al Diari la consellera general del PS, Judith Salazar, que va manifestar que a Andorra “ens hauríem de deixar de situar en la lògica que les dones que avorten són criminals”. En aquest sentit, Salazar va exposar que la resposta del Govern a la recomanació de França i dels altres deu països que l’insten a legalitzar la pràctica i treure-la del Codi Penal és “poc seriosa”. “Em sembla molt tronat que diguin que no poden assegurar tenir una majoria parlamentària, quan és una qüestió que se’ns ha vetat i no se’ns ha donat la possibilitat de portar-ho al Consell General”, va assenyalar.

La consellera va asseverar que hauria estat “més coherent” que responguessin que per poder canviar la Constitució “fan falta dinou consellers i després un referèndum popular”. I va destacar que, si realment la majoria tingués la voluntat de despenalitzar l’avortament, “nosaltres ens hi posarem a favor i sobrarien consellers”, per aquest motiu “presentarem l’esmena al projecte de llei d’igualtat i ja veurem si és una qüestió de majoria parlamentària o de voluntat”. Salazar va recordar que es tracta d’un debat que el PS porta plantejant des de fa molt de temps i que es troba dintre de la societat, per la qual cosa “no l’hem de defugir de les institucions”.

A més, va posar en relleu que, si al Principat es creu en el projecte de la igualtat, l’única solució “és atacar de soca-rel la desigualtat i començar a canviar les coses”. La consellera va considerar que “hem de ser valents”, i si a Andorra “ens fa vergonya dir que tenim una situació d’avortament retrògrada com només quatre països al món, doncs ens hauríem de plantejar canviar-la”. En la mateixa línia, va posar de manifest que els socialdemòcrates sempre han abordat la legalització de l’avortament en els tres supòsits, “mai hem plantejat la pràctica de manera lliure”.

Tanmateix, va apuntar que des de l’executiu “sempre es parla de trencament d’Estat”, però mai “hem posat el debat damunt de la taula per por a alguna cosa que no sabem”. Per aquest motiu, va incidir que si els serveis dels coprínceps consideren que la despenalització de l’avortament “confronta amb la Constitució”, considera que “ells mateixos tenen la potestat de portar-ho al Tribunal Constitucional, que és on ho decidiran”. I va recordar que la realitat d’Andorra és que “en ple segle XXI les dones no tenim dret a avortar”.

DISCREPÀNCIA PER L'ESMENA DE LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Des del PS van manifestar que els grups de la majoria haurien d’haver tractat les esmenes presentades divendres passat al projecte de llei d’igualtat en comissió. Salazar va indicar que la tipificació de la violència de gènere era un requeriment de l’entitat Acció Feminista. Tanmateix, va manifestar que la imposició de penes de dos anys de presó “no és una novetat”, ja que implica la mateixa condemna que s’imputa pels delictes de maltractament en l’àmbit domèstic, per la qual cosa “no hi ha canvis reals”. A més, la consellera va refermar que per abordar la igualtat entre homes i dones “hi ha un component de superioritat o de desigualtat que ens porta a la violència de gènere, que fa que per norma general els homes tinguin més predisposició a maltractar les dones. És una desigualtat intrínseca”.

tracking