justícia

L'ens disciplinari del Col·legi d'advocats tomba un acord pres per la junta

L’òrgan disciplinari de segona instància anul·la un acord que sancionava una lletrada per la queixa del seu client

L'ens disciplinari del Col·legi d'advocats tomba un acord pres per la juntaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Junta del Col·legi d’Advocats ha rebut un cop dur per una resolució de la Junta Disciplinària de segona instància del mateix col·legi, que ha tombat un expdient contra una advocada que, segons el seu client, havia actuat de forma improcedent. La Junta Disciplinaria -integrada per nou advocats triats a l’atzar- revoca la decisió en el que suposa un precedent important, ja que ordena que es retroactivin les actuacions a l’obertura de l’expedient i retreu als seus col·legues no haver respectat la Constitució, la Llei qualificada de la Justícia i la presumpció d’innocència.

L’afer té a veure amb el plet d’una persona contra la CASS i la queixa d’aquest contra la seva lletrada. Segons l’home, l’advocada no va comunicar-li en cap moment que no podia representar-lo, ja que representava la part contrària en un procés judicial encara obert en contra d’una empresa en què havia treballat el client. També acusava la lletrada de no haver estat atenta als terminis per interposar les demandes.

Al·legacions

El 5 de març del 2020, en el marc de l’expedient informatiu, la lletrada va formular al·legacions, i va dir que havia resolt que la demanda que el client volia formular contra la CASS no prosperaria, ja que prèviament havia fet tres recursos administratius a la CASS amb la mateixa petició. També apuntava que el seu client entrava en error “pensant que el registre de clients del bufet i el meu registre són conjunts, però no és així. Cada lletrada és titular del seu registre de clients”.

El 14 de maig la junta de Govern del col·legi va incoar un expedient disciplinari contra la lletrada per infracció professional greu. Es considerava que el client havia interposat quatre recursos contra la CASS que van ser desestimats pel Consell d’Administració en què al mateix temps se l’informava que podia interposar recurs administratiu a la Batllia en el termini d’un mes. Es considerava, en relació amb la darrera resolució, que aquesta podia ser recorreguda i que la lletrada va rebre tota la documentació i podia estudiar-la abans amb temps.

S’argumentava també que l’advocada no havia fet ús de la possibilitat de presentar al Col·legi d’Advocats una petició d’insostenibilitat, i la instructora nomenada per la Junta entenia que existeixen elements suficients per considerar que la lletrada ha incomplert els deures i obligacions de l’advocat definits a la llei i als estatuts.

La versió de la lletrada diferia i assegurava que se li havia entregat la documentació amb retard i que no va disposar del termini necessari per fer el recurs. La instructora va opinar que la lletrada s'havia de limitar a defensar els interessos del seu representat i no podia prejutjar l'eficàcia dels recursos. Es concloïa que s'havia produït un incompliment de l’obligació d'abstenir-se de renunciar a drets o d'assumir obligacions en nom del client sense l'autorització expressa d'aquest i es proposava la imposició d'una sanció pecuniària de 1.001 euros.

Davant la resolució en contra, l’advocada va al·legar que l'actuació del seu representat no s'ajustava a la legalitat i emprava un subterfugi per evitar la caducitat o la prescripció del seu recurs.

La junta disciplinària, en la seva resolució del 15 de març passat, entén que s’ha vulnerat el dret a la defensa i a no declarar en contra d'un mateix i en general el dret a un procés degut amb igualtat d'armes, i per tant s’impedeix unir a l'expedient disciplinari, com a peça de càrrec, totes aquelles manifestacions efectuades per la persona contra la qual s'ha incoat l’expedient disciplinari en les fases anteriors al moment en què s'ha informat la mateixa dels drets que l'assisteixen. I sobretot es dona importància al fet que ha estat instructora de l'expedient disciplinari la mateixa persona que abans havia estat instructora de l'expedient informatiu, i que, no havent-se produït la seva abstenció, correspon decretar la nul·litat de totes les actuacions de l’expedient disciplinari des del moment del nomenament de l'instructor, ja que tenia coneixement previ de l'afer.

OPCIÓ DE RECURS O DE REOBRIR EL CAS

La decisió de la junta disciplinària pot ser objecte de recurs i es pot acudir als tribunals ordinaris, encara que difícilment la lletrada ho farà tenint en compte que li és favorable. També hi ha l’opció que la junta de govern torni a obrir un expedient, corregint els punts que han estat objecte de l’opinió contrària de forma unànime dels advocats que han estudiat el cas. La junta disciplinària, elegida per sorteig, va ser presidida per Jaume Bartumeu com a lletrat de més edat dels nou que van sortir a l’atzar i com a ponent hi va actuar Jesús Jiménez. Hi ha el termini d’un mes per interposar una demanda al Tribunal de Batlles.

tracking