França “no tornarà a la normalitat” fins a l'estiu o potser fins a la tardor
L’expert sobre vaccins del govern diu que abans s’han de vacunar 20 milions de ciutadans
Alain Fischer, president del consell d’orientació de l’estratègia de vacunació considerat com “el senyor vacuna” del govern de França, va assegurar ahir en declaracions a la televisió BFMTV que el veí del nord “tornarà a la normalitat” a l’estiu o com a molt tard a la tardor. “Trigarà temps perquè la vida torni a la normalitat, la circulació del virus ha d’haver disminuït clarament i s’han de protegir les persones més vulnerables, és a dir, 20 milions de francesos”, va assenyalar Fischer.
França, d’altra banda, va registrar ahir un nou rècord d’ingressats a cures intensives per Covid durant el 2021, amb 4.548 pacients, 142 més que el dia abans, mentre que el nombre de contagis va ser particularment elevat per a un dilluns, amb 15.792, van indicar les autoritats sanitàries. La pressió hospitalària segueix sent elevada, amb 26.488 llits ocupats per pacients amb aquesta malaltia, un increment del 4% en una setmana. Però la situació és particularment delicada a cures intensives, on l’increment de l’ocupació en set dies és gairebé del 8% i s’acosta al màxim marcat durant la segona onada, al novembre, quan es van fregar els 5.000 ingressos, tot i que encara està lluny dels 7.000 que es van superar la primera onada.
D’altra banda, França va recordar que els viatges no essencials estan “estrictament desaconsellats” i va llançar una crida a limitar al màxim els d’oci a Espanya, davant els trasllats festius de francesos a Madrid. França apel·la “a limitar els viatges no essencials, així com al respecte de les regles de restricció dictades per les autoritats als llocs de destí”.
RESTRICCIONS SENSE CANVIS A CATALUNYA
El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, aposta per “mantenir” les mesures actuals durant la Setmana Santa i “no fer passos més enllà”. En declaracions a RAC1, també va avalar “no fer passos enrere a la primera de canvi”, en al·lusió a l’empitjorament de les dades epidemiològiques. Segon el secretari, la situació actual és d’“estancament” i no de pujada, tot i que no està descartat que aquest creixement arribi. Va reconèixer que la Setmana Santa és “un gran interrogant” i va confiar en el comportament de la població. Va dir que les hores del toc de queda es podrien replantejar però amb “una mirada més llarga, passada la Setmana Santa”, i va descartar modificacions en la restauració.