finances
La Uifand remet 74 informes per valor de 186 milions en embargaments
El nombre d’expedients rebuts per la fiscalia és un 14% inferior als tramesos fa dos exercicis
La Unitat d’Intel·ligència Financera (Uifand) va trametre l’any passat a la fiscalia 74 informes de sospita de blanqueig de diners per un total de 186,1 milions d’euros que podrien acabant sent embargats per l’Estat si la justícia determina que s’ha comès algun delicte que comporti la pèrdua d’aquests diners per part del seus propietaris. Segons s’indica a la memòria de la Uifand corresponent al passat exercici, s’han tramès a la fiscalia un 14% menys de casos que el 2019. S’ha passat dels 87 de fa dos anys als 74 del 2020. Tal i com es detalla en la memòria, dels 74 informes tramesos, 69 van ser originats per bancs, un per agents immobiliaris i un per proveïdors de serveis de societats, mentre que els tres restants corresponen a altres organismes. Malgrat la baixada dels expedients tramitats, l’import amb possibilitat d’embargament judicial era considerablement superior al del 2019.
Els 186,6 milions d’euros, superen per més del doble els 72,4 milions amb possibilitat d’embargament del 2019.
De la memòria de la Unitat d’Intel·ligència Financera destaca que el nombre total de declaracions d’operacions sospitoses durant el 2020 va ascendir a 112, la majoria de les quals (99) provenen dels bancs. Això suposa un 18,8% menys que l’any anterior.
D’altra banda, la cooperació internacional amb jurisdiccions externes va augmentar considerablement el 2020, passant de les 44 sol·licituds d’informació a les 63. A més, el nombre total d’expedients analitzats va ser de 956 (al 2019 es va arribar als 1.035), dels quals 470 eren persones físiques i 486, jurídiques.
A la memòria, la Uifand destaca que el temps de resposta de les peticions arribades es va situar l’any passat en un temps mitjà de resposta d’onze dies, “xifra que representa un cop més un nivell d’eficàcia extraordinari”.
Respecte a les sol·licituds presentades davant la Uifand relatives a la inversió estrangera, la unitat va rebre’n respecte al període 2019-2020 un total de catorze. Una xifra molt inferior a les 26 rebudes en el període 2018-2019. De les catorze demandes, de set es va fer un informe d’observacions al Registre de Societats. Cal destacar que no hi haver cap avís desfavorable a cap petició d’inversió estrangera ni cap avís per investigació de la policia. La Unitat d’Intel·ligència Financera va analitzar 66 persones en el marc de la inversió estrangera, quan el 2019 van ser 179. Del total del 2020, es van analitzar 33 persones físiques i 33 de jurídiques.
En la presentació de la memòria, el cap de la Uifand, Carles Fiñana, va recordar que la Covid “ens ha colpit, no sols des del punt de vista relacional entre les persones, sinó també en al procés normal de treball previst i finalment desenvolupat. Aquest fet, lluny d’estar resolt, incideix encara i de manera molt directa en el nostre dia a dia, i comporta necessàriament i contínua haver d’ajustar-se a altres formes de treball i a replantejar-se nous objectius”.