finances comunals

El dèficit d'Encamp s'enfila fins a 3,2 milions

La majoria aprova la liquidació dels comptes amb l’abstenció del PS+I i el vot a favor d’AE

El dèficit d'Encamp s'enfila fins a 3,2 milionsCOMÚ D'ENCAMP

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El consell del comú d’Encamp va aprovar ahir la liquidació dels comptes anuals del 2020 amb els vots a favor de la majoria i la consellera d’Agrupament Encampadà, Esther Vidal, i l’abstenció dels consellers del PS+Independents d’Encamp, David Ríos i Enric Riba. El resultat pressupostari, que es registrarà l’1 d’abril al Tribunal de Comptes, és negatiu, amb un dèficit de gairebé 3,2 milions d’euros.

L’any passat l’equip de govern va executar inversions en obra pública per un valor de 7,4 milions d’euros. Ríos, en el seu torn per argumentar l’abstenció de PS+Independents, va retreure a l’equip de govern que hagi deixat els comptes en números vermells i que, alhora, només hagi executat la meitat del pressupost previst per a inversions, que era de 14 milions. La majoria “ha hagut de renunciar a inversions, i encara rai que ho ha fet, ja que si no el dèficit encara hauria pujat més”, va etzibar Ríos.

Per la seva banda, la cònsol major, Laura Mas, va assegurar que l’equip de govern hauria executat més inversions si no haguessin caigut els ingressos arran de la crisi del coronavirus. “La pandèmia ho ha desballestat tot i nosaltres hem hagut d’adaptar-nos-hi”, va afirmar Mas. La cònsol major va citar l’aportació d’1,5 milions d’euros al fons de solidaritat amb el qual es financen els ERTO de ciutadans de la parròquia com a exemple del “compromís” del comú amb el benestar dels ciutadans.

Menys taxes

En l’exposició detallada dels comptes, l’interventor del comú d’Encamp, Jordi Martínez, va destacar la caiguda de la recaptació en els apartats de “taxes i altres ingressos”, derivats dels aparcaments comunals, les sancions de circulació i els centres esportius, entre d’altres, i “d’ingressos patrimonials”, que s’obtenen dels lloguers, per exemple. Martínez va apuntar que el comú ha compensat aquesta davallada amb transferències del Govern.

Tot i que Ríos va reconèixer que Mas ha hagut d’afrontar el primer any de mandat en un context excepcional, va anunciar que el grup del PS+Independents s’abstindria perquè la majoria no perdi de vista l’estat real dels comptes comunals. En aquest sentit, el conseller de la minoria va alertar Mas que la situació financera del comú és “preocupant” perquè “l’any que ve continuaran caient els ingressos”, i va recordar que empreses amb un pes molt important en l’economia encampadana, “com ara Saetde”, han estat greument perjudicades per la crisi de la Covid.

Per la seva part, la consellera de la minoria Esther Vidal, d’Agrupament Encampadà, va justificar el seu vot favorable als comptes amb l’argument que l’equip de govern “ha ajudat el teixit empresarial de la parròquia a passar les dificultats del darrer any”.

Obres al Pas de la Casa

En l’atenció a la premsa després del consell de comú, Mas va destacar la remodelació del carrer Sant Jordi del Pas de la Casa com una de les inversions que, tot i que estaven previstes en els comptes de l’any passat, s’executaran aquest mandat. Abans que comencin les obres, va remarcar Mas, a final d’abril “farem una reunió informativa al Centre esportiu del Pas de la Casa per explicar als veïns, propietaris i comerciants els detalls del projecte perquè puguin conèixer en primera persona la remodelació prevista i el calendari d’execució” a fi de minimitzar les molèsties.

tracking