Visita oficial

Felip VI després de visitar l'església de Santa Coloma: “És una meravella, us ho recomano”

Riva destaca la immersió dels monarques espanyols en el patrimoni cultural del Principat

Felip VI després de visitar l'església de Santa Coloma: “És una meravella, us ho recomano”Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

La segona jornada dels reis d’Espanya en territori andorrà va estar marcada pel caràcter cultural dels actes programats, que van permetre a Felip VI i Letícia fer una comprimida immersió en alguns dels principals elements arquitectònics que configuren el patrimoni històric del país. A les 11.43 hores, amb unes clarianes que s’anaven obrint pas entre els núvols, els monarques espanyols van fer acte de presència a l’església preromànica de Santa Coloma, acompanyats per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la seva homòloga espa­nyola, Arancha González Laya, l’ambaixador d’Andorra a Espa­nya, Vicenç Mateu, i l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros.

“És una meravella, us ho recomano”, va pronunciar Felip VI adreçant-se als mitjans de comunicació a la sortida de l’església, un edifici construït al segle X i que com a tret característic compta amb un campanar llombard de planta circular. L’encant de l’enclavament tampoc va passar desapercebut per a la premsa forània, que va aprofitar per prendre’s algunes fotografies com a souvenir instants abans de l’arribada dels monarques. L’estada dels reis a l’interior de l’església va durar aproximadament uns 15 minuts i va ser conduïda per l’explicació d’un guia del ministeri de Cultura. “Estaven molt informats de l’època de l’església i del que representa per al poble”, va sostenir Riva. Així mateix, la ministra va assenyalar que Ses Majestats van poder contemplar la projecció de videomapatge que permet transportar el visitant al segle XII per mostrar-li una reconstrucció fidedigna de com era l’aspecte original de l’interior de l’edifici.

Tot seguit, Felip VI i Letícia es van dirigir a peu a l’Espai Columba, no sense abans haver saludat des de la distància la trentena de persones que s’havien congregat al voltant de la rotonda de Santa Coloma. A l’interior de la sala d’exposicions, els reis d’Espanya van poder observar els frescos i van interessar-se pel procés de recuperació i d’inserció. “Han posat de manifest que ha estat un encert conjugar el romànic en aquest espai”, va declarar Riva.

Després d’un petit parèntesi pel descans, el tour reial va prosseguir a la parròquia ordinenca, deixant enrere també una important retenció als principals eixos viaris del país. Poc després de les 14.05 hores, els reis van accedir a Casa Rossell per assistir al dinar ofert pel cap de Govern, Xavier Espot. A banda dels principals representants dels grups parlamentaris, a l’àpat també s’hi van afegir el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el representant del Copríncep francès, Patrick Strozda. En darrer lloc, van passejar-se pel carrer Major per dirigir-se a la seva última parada: la Casa d’Areny-Plandolit. “Els ha impressionat molt i els ha cridat l’atenció la cuina. Han fet moltes preguntes”, va subratllar la mi­nistra.

Per acabar, la titular de Cultura va remarcar que eren coneixedors de la candidatura transnacional de la Unesco. “Per nosaltres és un honor que fixin tota una jornada en el patrimoni. Mostra una cara que la diplomàcia ja coneix, però que treu els estereotips que sovint tenim penjats”, va concloure Riva.

Felip VI després de visitar l'església de Santa Coloma: “És una meravella, us ho recomano”

tracking