Visita oficial

Xavier Espot afirma que els monarques han copsat “la visió fidel” del país

El cap de Govern qualifica la visita dels monarques “d’autèntic èxit”

Xavier Espot afirma que els monarques han copsat “la visió fidel” del país

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, va fer ahir un balanç “molt positiu” de la visita dels reis d’Espa­nya, que va qualificar d’“autèntic èxit”. El líder de l’executiu va afirmar en declaracions a la premsa posteriors a la marxa dels monarques espanyols que “s’han sentit molt ben acollits” i que tornen a l’Estat veí amb un “bon record” d’Andorra. “Hem complert amb bona nota”, va considerar Espot. En aquest sentit, el líder polític va indicar que “ha sigut una visita curta però intensa”, i va valorar, fent un repàs dels llocs i les institucions que els monarques han pogut conèixer entre els dos dies que ha durat la visita, que “els ha permès tenir una visió real del nostre país més enllà de les imatges distorsionades que a vegades es poden tenir”. “Crec que s’emporten una imatge fidel d’Andorra”, va recalcar, recordant que els monarques “han pogut conèixer el sistema educatiu, el patrimoni cultural i la vida tradicional del Principat”.

Després de la visita a la Casa Museu d’Areny-Plandolit, l’última parada de Felip VI i Letícia al Principat, el cap de l’executiu va reiterar que la visita és “la culminació des d’un punt de vista simbòlic de les bones relacions entre el Regne d’Espanya i el Principat d’Andorra”. “Som nacions amigues que fa anys que reforcem els llaços amb múltiples convenis de cooperació”, va remarcar Espot, recordant els acords en sanitat, permisos de treballs, convenis de no doble imposició i d’altres. Al seu entendre, “havíem arribat a un punt de bones relacions que justificaven culminar-les amb aquesta visita”.

El líder de l’executiu també va valorar positivament les paraules de Felip VI en el discurs que va oferir durant el sopar organitzat pels Coprínceps. En concret, va destacar l’esment que el monarca va fer sobre les dificultats de la pandèmia, especialment per aquells països, com Andorra i Espanya, que depenen econòmicament del turisme. En aquest sentit, Espot va explicar que havien parlat sobre els perjudicis que suposa per a Andorra que la mobilitat amb l’Estat veí estigui restringida tot i recordar que el monarca no té poder executiu i que per tant la qüestió s’ha de tractar entre governs. El demòcrata va afegir que també van parlar de la recuperació una vegada superada la crisi sanitària i va apuntar que “és important parlar de com haurem d’encarar la recuperació l’endemà de la pandèmia”. Així mateix, Espot va posar en relleu el suport d’Espanya en les negociacions amb la Unió Europea per l’acord d’associació.

El cap de Govern també va recordar que el mes vinent Felip VI tornarà a visitar el Principat en el marc de la celebració de la Cimera Iberoamericana en una trobada multilateral.

tracking