Els veterinaris s'oposen a l'ADN caní
En un extens informe lliurat al ministeri i als comuns, demanen que es destinin els recursos econòmics a incrementar els controls
Malgrat que els veterinaris d'Andorra no tenen uncol·legi professional ni una associació, per primera vegada s'han posat d'acord i han consensuat un informe per exposar públicament la seva oposició rotunda a la iniciativa dels comuns (menys el d’Escaldes-Engordany) de crear un cens caní per poder identificar els propietaris de les tifes de gos que no són recollides de la via pública.
El col·lectiu és contundent en l'extens informe, que han lliurat al ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i als comuns, en el qual diuen que no funcionarà.L'escrit està basat en un altre informe que parla de criteris científics, tècnics, logístics, administratius, jurídics i econòmics l'ús de l'ADN caní. "Els centres veterinaris no creiem en el projecte del genotipatge i en tot cas si hi participem serà perquè ens veiem obligats, davant la insistència i la pressió del Govern i dels comuns participants", indiquen en el text.
En comptes de potenciar aquest projecte, els veterinaris proposen que destini la inversió econòmica prevista en més recursos per incrementar els controls al carrer, en campanyes de conscienciació i educació cívica, així com en la formació dels propietaris sobre els seus drets i obligacions cíviques per a la tinença dels animals. A més, proposen que també es faci una millora dels espais destinats als gossos, així com una recerca d'altres solucions alternatives que permetin resoldre els problemes d'higiene a la via pública de manera més integral. En aquest sentit, apunten que només un 3% dels propietaris no recullen els excrements i els problemes d'higiene a la via pública són molt diversos.