Empreses
Uns reguladors supervisaran el servei de FEDA i Andorra Telecom
Europa podrà fer excepcions en els monopolis sempre que hi hagi un control extern per verificar que no hi ha perjudicis per als usuaris
Els monopolis de FEDA i Andorra Telecom són les dues joies de la corona de l’Estat andorrà, però alhora suposen un escull important en les negociacions per a l’Acord d’Associació amb la UE, totalment contrària que els països monopolitzin determinats sectors en detriment de la lliure competència que preconitza Brussel·les.
La setmana passada el Govern va anunciar un principi d’acord per mantenir l’estatus de FEDA, però l’àmbit de les telecomunicacions és més complex i la negociació més complicada. L’objectiu de la delegació andorrana és ara fer un gran esforç de pedagogia per dibuixar l’escenari on opera Andorra Telecom i convèncer els negociadors europeus a fer el mateix tracte, “tot i que des de la Unió Europea s’és poc partidari de fer excepcions”, va explicar al Diari un membre del Govern que coneix amb profunditat els contactes amb els Vint-i-set.
‘ROAMING’
La solució, per no dir imposició, passa per posar en marxa uns mecanismes supervisors externs que assegurin que el funcionament de monopolis no va en detriment del consumidor ni el perjudica. Aquesta és la possibilitat que hi ha sobre la taula i que permetrà que Andorra Telecom segueixi assumint el servei de les telecomunicacions sense l’entrada d’un dels gegants europeus que, probablement, no veurà el Principat com un mercat prou atractiu com per instal·lar-s’hi a canvi d’uns petits beneficis. Andorra treballa des d’aquesta òrbita per convèncer Europa. No serà fàcil i serà obligatori fer cessions, com per exemple l’estimable aportació que suposa el roaming per a Andorra Telecom, que haurà d’anar disminuint gradualment sense que això signifiqui obligatòriament que desaparegui del tot, van apuntar les mateixes fonts. El que sembla clar és que Andorra Telecom està forçada a buscar alternatives al roaming: Europa no està en la mateixa línia i no permetrà que la itinerància suposi una despesa exagerada per als viatgers.
L’esperança del Govern andorrà és a fer veure que el país té unes característiques concretes, un país de pocs habitants i un mercat petit que no és atractiu per a les grans empreses. També s’insistirà en el preu de l’electricitat, molt econòmic en relació a la mitjana europea, i pel que fa a la companyia de telecomunicacions la idea és plantejar que dona un bon servei als usuaris sense preus abusius. Europa no perdonarà el funcionament de reguladors que supervisin aquestes companyies i el tracte als clients. La delegació andorrana no té encara clar si amb un sol regulador transversal n’hi haurà prou o en caldrà dos, un per a cada empresa.
UN NEGOCI POC ATRACTIU
Un mercat tan petit com l’andorrà, segons els negociadors, no generà concurrència ni interès de companyies estrangeres. Però no es pot descartar que en el mercat de les telecomunicacions alguna operadora ho intenti. Llavors s’hauria de veure com s’aconsegueix arribar als clients, bé fent una inversió ens instal·lacions pròpies o pagant un cànon per fer servir les d’Andorra Telecom. Hi ha el risc que l’aventura fracassi i l’operadora abandoni Andorra deixant sense servei els seus clients, una possibilitat molt plausible si no s’aconsegueix mantenir la presència única d’Andorra Telecom. El ram de l’electricitat és diferent i hi ha una major permissivitat per part de les autoritats europees.
REPORTATGE
Un model sensible Si bé es confia que Europa entengui que Andorra és un cas especial, Andorra té clar que parlar de monopolis amb la UE és material sensible, especialment quan es tracta de comunicacions electròniques. “El concepte de monopoli no figura en el vocabulari europeu”, afirmen fonts del Govern. Brussel·les s’ha destacat precisament per fomentar l’obertura de tots els mercats per potenciar la competència. Però Andorra és especial, no hi ha potencial per a un gran creixement de consumidors i això desanima les empreses a instal·lar-se al cor del Pirineu. La situació de monopoli requereix uns abonats mínims, i des del Principat s’argumenta que no representa cap tipus de problema per al consumidor. La figura del supervisor permetria superar les suspicàcies europees per mantenir la situació actual. La delegació negociadora d’Andorra, encapçalada pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, ha tancat “un preacord polític” en el sector de l’energia que implicaria el manteniment de l’actual estatus de FEDA. “Per la nostra dependència energètica, la Unió Europea ha entès perfectament el nostre plantejament i com era d’important mantenir l’estructura amb unes tarifes competitives”, va expressar la setmana passada el ministre Eric Jover. Andorra Telecom vol un tracte similar. El seu director general, Jordi Nadal, espera que la companyia pugui mantenir-se com a operador principal. En les converses amb l’equip negociador de la Unió Europea, Andorra Telecom ha recalcat les característiques singulars del territori andorrà, com ara la diferència entre els pocs números de telèfon que té l’empresa i el gran nombre de visitants que arriba cada any al territori i “les inversions en infraestructures en relació a les dimensions del país”.