Els hotels oberts consideren que es troben en una economia de guerra
La bretxa en la taxa d’ocupació dels hotels oberts actualment a la capital s’enfila fins al 50%
Quinze per cent d’ocupació a l’NH Hotel. Deu per cent d’ocupació a l’Hotel City M28. Seixanta per cent d’ocupació a l’Hotel Plaza Andorra. És evident que les xifres no són iguals per a tothom.
“La veritat és que anem molt malament. No hi ha ocupació. És mínima. Estem en una economia de guerra i ajustem tot el que podem” comentava Manel Ara, director d’NH Hotels. Explicava, en aquest sentit, que des de l’agost passat han tingut un màxim del 15% d’ocupació. “Al novembre vam tancar de nou i des de llavors hem anat de caiguda”. Comentava, així, que tenen les 66 habitacions de l’hotel obertes però que, tot i això, les ocupacions en circumstàncies actuals son ridícules, un fet que ha provocat que hagin hagut de reduir els serveis als mínims imprescindibles i fer una reducció de la plantilla del 75%. “La Setmana Santa ja estava perduda i calculo que fins al juny no hi haurà pràcticament caps de setmana. S’esperen molts dies de zero habitacions” afegia. De moment, però, els salva l’arribada d’algun visitant francès durant els caps de setmana, i també d’algun català, tot i que sovint acaben cancel·lant la reserva perquè no poden arribar.
Qui també continua rebent moltes anul·lacions és Valeriano, director de l’Hotel City M28. Tot i això, té clar que per sobreviure s’ha d’adaptar. “Evidentment que hem hagut de canviar la nostra política de cancel·lació i ser totalment flexibles. A mi què m’interessa? Tenir reserves. Si em truquen i em diuen que potser no podran arribar no els cobraré cap mena de comissió. Aquesta és l’operativa d’ara. Abans era diferent, teníem una política de cancel·lació”, explicava. En aquest aspecte, explicava que hi havia molta desinformació entre els clients que li trucaven. “Jo no em puc comprometre. Llavors els dic que truquin als mossos o a la policia”, detallava. Pel que fa al seu cas, l’hotel està utilitzant des de fa temps només la meitat de les habitacions (24), ja que durant els últims cinc mesos no han tingut més del 50% d’ocupació. “La facturació s’ha reduït un 90%. He demanat l’ajuda de reducció de lloguer i també he sol·licitat un crèdit tou. Abans hi havia 8 persones treballant i ara només hi soc jo i una persona per a la neteja”, concretava Valeriano. Explicava, també, que la majoria de personal es troba en ERTO, algun, fins i tot, des de fa més d’un any i amb càrregues psicològiques. “Jo he treballat cada dia des del 2 de novembre. M’ho puc permetre perquè soc autònom, però és esclavitud”. Explica, també, que abans rebien grups escolars i molts clients internacionals com russos, un perfil ara inexistent. Quant als serveis, explicava que havia hagut de restringir els esmorzars, ja que no es pot permetre la inversió de personal necessària per a oferir un bufet assistit.
Qui sí que s’ho pot permetre és l’Hotel Plaza, que gaudeix, en aquests moments, d’una taxa d’ocupació del 60%. “No ens podem queixar. Estem rebent públic francès i estem aprofitant per a millorar tots els serveis”, comentava el director, Israel Martínez. De fet, ells tenen el 100% dels serveis activats, bufet assistit, esmorzar a la carta i un protocol de neteja molt estricte que inclou un sistema de purificació de l’aire. “Tenim un client fidelitzat i seguim apostant per la qualitat”.