Govern nega cap pacte amb la Generalitat

Catalunya canvia de parer i les persones que pernoctin a l’Alt Urgell en Setmana Santa no podran anar a Andorra

Govern nega cap pacte amb la GeneralitatFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Marxa enrere en les mesures anunciades i opinions confrontades. Mentre uns afirmen l’existència d’un pacte entre el Govern i la Generalitat, els dirigents d’Andorra neguen rotundament aquesta posició.

“A nosaltres ens consta que en aquest cas la mesura ha estat pactada pel Govern d’Andorra i la Generalitat, per l’empitjorament de les dades sanitàries”, va comentar l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, amb relació a la decisió que es feia pública dissabte al DOGC sobre que els catalans que pernoctin a l’Alt Urgell finalment no podran visitar Andorra. “Sempre hem dit que si les decisions són fruit de l’acord i preses sobre la base de la situació sanitària, res a dir”, va afegir. En aquest sentit, pel que fa a l’obertura del dia 9, Fàbrega va dir “que espero que la situació sanitària ho permeti. El que hem demanat sempre és que les mateixes condicions que tenen els ciutadans de l’Alt Urgell les puguin tenir els andorrans per tot Catalunya”.

Per la seva banda, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va mostrar-se cansat respecte a les “divergents notícies” que han aparegut als mitjans de comunicació els darrers dies. “No podem estar cada dia negociant amb la Generalitat un punt més a dalt o més a baix perquè genera desgavell i desordre. Jo em remeto a les converses que hem tingut a la comissió amb el ministeri d’Interior, el ministeri d’Economia, la secretaria d’Estat d’Afers Europeus i els nostres homòlegs. Es va prendre un acord i demano que es ratifiqui el 6 d’abril perquè a partir del dia 9 tinguem les mateixes restriccions pel que fa a mobilitat que Catalunya”, va sentenciar Benazet.

En termes d’assimilació, el ministre va recalcar que s’homogeneïtzaran les condicions de mobilitat, però que les restriccions sanitàries de cada territori seguiran vigents. És a dir, que un ciutadà si és a Catalunya haurà de complir el toc de queda, però si és al Principat podrà bellugar-se sense cap limitació nocturna. Sobre aquesta qüestió, el ministre va expressar la seva comprensió respecte a la complexitat de la presa de decisions en un context d’evolució sanitària tan canviant. Tot i això, sí que va apuntar que “és un error a Europa que es permeti massa mobilitat entre els ciutadans”.

Pel que fa a la situació a la Seu d’Urgell, el president de l’Associació d’Hostaleria i Restauració, Miquel Àngel Sánchez, va explicar que fa uns dies que ja es troben amb un nivell d’ocupació entre el 75% i el 80% dels hotels per Setmana Santa, concretament pel que fa a la previsió de divendres a diumenge. “El principal objectiu dels turistes no era pujar a Andorra. En el moment que els ho vam comentar ho trobaven bé, però ja no hi comptaven en el moment de reservar. És un valor afegit per a nosaltres, ja que el turisme és mobilitat i comptar amb Andorra és important.” Va afegir, en aquest sentit, que pel que ha pogut observar aquests dies els turistes catalans tenen ganes de moure’s i, pel que fa a l’Alt Urgell, ja tenen moltes opcions per poder realitzar activitats i sortides dins de la mateixa comarca.

tracking