Teatre

Muntanya, anhels i passions sobre l'escenari

La Fundació Escena Nacional presenta tres produccions per a la nova temporada de teatre

Muntanya, anhels i passions sobre l'escenari

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“La idea no és només fer una representació clàssica. El que volem fer és portar el text a un nivell més contemporani”, comenta Roger Casamajor amb relació a la nova estrena de la Fundació Escena Nacional Andorrana. “És un text que parla de la nostra terra, de la muntanya, de la llibertat, dels anhels i de moltes passions humanes”, afegeix.

Quatre dones i el sol, així, és el nom de la nova producció pròpia que enguany presenta l’ENA per a la seva temporada 2021, segons va anunciar ahir el director artístic, Alfons Casal. Un text del poeta i narrador Antoni Cayrol que dirigirà l’actor Roger Casamajor i que s’estrenarà el 28 d’octubre a Sant Julià de Lòria. “Tinc moltes ganes de posar-hi cullerada i posar-me a dirigir”, comenta Casamajor, que per primera vegada materialitzarà les seves inquietuds de dramaturg i farà el salt d’actor a director. Una tasca que consistirà, ni més ni menys, a dirigir quatre intèrprets capdavanteres del país: Irina Robles, Núria Montes, Jèssica Casal i una darrera actriu que es revelarà més endavant.

“Enguany presentem un projecte una mica més gros que es pugui exportar.” En aquest sentit, Casal va explicar ahir el nou full de ruta que pretén adoptar l’ENA en els propers dos anys. Un model que, a part d’estrenar nova direcció amb Alfons Casal al capdavant i Mònica Vega com a productora, vol ampliar horitzons i buscar socis col·laboradors amb França i Espanya per exhibir l’obra més enllà de la frontera. “Estem fent contactes amb Temporada Alta, el Teatre Lliure i diferents festivals... també mirarem de dur-la al sud de França, ja que el seu autor va néixer a Sallagosa i ara coincideix amb el centenari del seu naixement”, va donar a conèixer Casamajor.

Casals també va explicar que una de les apostes d’enguany és donar continuïtat a la tasca de la Jove Companyia Nacional d’Andorra, que precisament el cap de setmana passat va celebrar el Dia mundial del teatre amb dues propostes escèniques. En aquest sentit, la seva directora, Irina Robles, va explicar que a partir del juny els ara dotze joves de la companyia començaran a treballar sota la direcció d’Ester Nadal una obra sobre la identitat i la memòria dels padrins que s’allunyarà molt del llenguatge vist fins ara a La tercera onada. “Serà una obra que establirà vincles generacionals i portarà a sobre dels escenaris diferents històries dels padrins.” “L’Ester Nadal té la manera de conduir els actors a través d’una poètica i una riquesa del llenguatge que pot fer arribar els actor a llocs molt interessants”, va afegir.

D’altra banda, el director de la fundació va explicar que l’ENA també reservarà un espai per a una producció de petit format, que s’obrirà a concurs l’1 d’abril i que anirà dirigit a professionals de les arts escèniques, tant en l’àmbit particular com de companyies. “La proposta seguirà un procés de producció d’un any on es treballarà per fer una dramatúrgia textual o escènica”, va detallar Casal. Amb tot això, la proposta guanyadora, que haurà de girar entorn de la temàtica escollida d’enguany, la història de Ràdio Nacional d’Andorra, es desenvoluparà durant el 2021 per acabar estrenant-se el 2022.

Muntanya, anhels i passions sobre l'escenari

Muntanya, anhels i passions sobre l'escenari

tracking