Un centenar de sanitaris s'ha negat a ser vacunat
El vaccí és la mesura més efectiva per evitar la propagació del virus, recorda el director del SAAS, Josep Maria Piqué
El director del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Josep Maria Piqué, va revelar ahir en una entrevista al programa Parlem-ne, de DiariTV, que un centenar del miler de professionals de la salut del SAAS són reticents a vacunar-se.
Piqué va lamentar que “una mica menys del 10%” dels sanitaris no vulguin rebre la vacuna de la Covid. El director del SAAS va recordar que no es pot obligar una persona a vacunar-se, però va remarcar que és la mesura “més important” per evitar la propagació del virus. Piqué va apuntar que tot i que han fet “molta feina” per convèncer la gent que té “por” o “dubtes” que convé vacunar-se, s’ha d’admetre que “sempre hi ha algú que no entén o no vol entendre això de les vacunes”.
Segons el director del SAAS, vacunar-se és un exemple de “solidaritat col·lectiva”, un valor sense el qual la lluita contra la Covid és inútil. “Si jo em vacuno deixo de matar persones”, va afirmar Piqué, que va recordar que des que s’ha vacunat el gros de la gent gran i de sanitaris no hi ha hagut nous casos de Covid als centres de salut del SAAS. Com que la direcció del SAAS no té la capacitat legal d’obligar els sanitaris a vacunar-se, Piqué va explicar que la solució per evitar més contagis serà fer-los més tests per detectar el virús.
L’advertència de Benazet
“És una irresponsabilitat estar davant de persones fràgils i no estar vacunat”, manifestava al matí en roda de premsa el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que sense pèls a la llengua va declarar que “avui ja no hi ha excuses per no vacunar-se”. El missatge va anar adreçat a aquest centenar de professionals sanitaris del SAAS que s’han negat a rebre el vacccí i, concretament, a la infermera de l’UCI i al treballador de l’àmbit de la dietètica que s’han contagiat “fora de l’àmbit laboral”.
“No hi ha arguments sobre l’efectivitat de les vacunes i els escassos o nuls problemes que donen”, va insistir Benazet, que va advertir que caldrà relegar el personal sanitari no vacunat per decisió pròpia de la lluita a primera línia davant el virus. “Haurem de veure com ubiquem cada sanitari per no posar en perill cap persona o si cal fer-se un test d’antígens diari, tot i que està per veure qui el finançaria perquè nosaltres els hem posat eines a la seva disposició”, va plantejar el titular de Salut, que va apel·lar un cop més a la responsabilitat dels sanitaris que encara no han fet el pas per vacunar-se.
Logística
Pel que fa a la compra i distribució de vacunes entre els ciutadans del país, Piqué va afirmar que Andorra té la capacitat d’administrar la vacuna amb rapidesa a tota la població. “No tindrem problemes de logística un cop les vacunes arribin al país”, va assegurar Piqué. Segons el director del SAAS, el coll d’ampolla és en el procés previ, en l’adquisició dels vaccins, i això és així perquè “els estats no poden negociar de manera bilateral amb les farmacèutiques com feien al començament de la pandèmia”.
Com que les institucions internacionals són les que “marquen la pauta” en la compra de vacunes i algunes institucions internacionals, com ara la Unió Europea, “no han estat gaire fines” a l’hora de negociar amb els laboratoris, podria haver-hi escassetat de vacunes a Andorra.
On també podria haver-hi un coll d’ampolla del sistema sanitari és, segons Piqué, en el personal. Així, tot i que el director del SAAS va assegurar que els centres “estan coberts” en aquest sentit i “només falten alguns especialistes”, va recordar que Andorra no “té un nombre il·limitat de professionals” al seu servei. “El mercat està molt limitat perquè tots els països han augmentat les plantilles” arran de la crisi de la Covid, va apuntar.
Finalment, Piqué va afirmar que el Govern ha sabut trobar l’equilibri entre la gestió de la pandèmia i l’economia, un escenari “molt difícil de governar”.