Els metges i els infermers demanen el trasllat dels sanitaris no vacunats

Els col·legis professionals subscriuen que els sanitaris que es neguin a rebre un vaccí siguin reubicats d’àrea per protegir els pacients més vulnerables

Els metges demanen el trasllat dels no vacunatsSFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cas d’una infermera de l’UCI i d’una professional del camp de la dietètica que s’havien negat a vacunar-se i van donar positiu en contagiar-se fora del seu àmbit laboral ha posat el focus en el centenar de professionals sanitaris que, segons l’aproximada xifra que va quantificar el director del SAAS, Josep Maria Piqué, per motius personals han declinat rebre l’administració del vaccí. Després que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, deixés entreveure la possibilitat de reubicar el personal sanitari no vacunat que no disposi d’anticossos per disminuir el risc de contagi, els col·legis professionals van subscriure aquest plantejament com a mesura de protecció dels pacients més vulnerables.

“Igual que el sanitari té el dret a no vacunar-se, la persona que està sent atesa a l’hospital per una patologia també té el dret a tenir la millor assistència possible per no empitjorar el seu quadre clínic”, va manifestar la presidenta del Col·legi de Metges, Meritxell Cosan. Per il·lustrar aquest raonament amb un exemple, Cosan va posar el cas que “si tingués la meva mare en tractament de quimioteràpia preferiria que l’atengués una persona immunitzada de la Covid-19”. En la mateixa línia, la presidenta del Col·legi d’Infermers, Isabel Vallejo, va subratllar que en aquesta disjuntiva ha de prevaldre “la protecció al més vulnerable, que sempre és el pacient”, especialment tenint en compte que “les vacunes són una eina que tenim a l’abast per evitar la propagació del virus”.

El trasllat laboral

Qüestionada per l’acceptació que tindria un eventual trasllat laboral d’aquests sanitaris, Cosan va expressar que la reubicació “no ha de ser una cosa dolenta per al treballador”, i va descartar que es tracti d’una mesura discriminatòria atès que “podran seguir desenvolupant la seva activitat laboral en un altre àmbit de l’hospital”. “Simplement és una mesura de protecció, igual que a qualsevol pacient que ingressa a l’hospital se li ha de practicar una PCR”, va apuntar.

Per molt que pugui semblar xocant a primera vista, Vallejo va advocar perquè els sanitaris que han rebutjat vacunar-se desenvolupin precisament les seves tasques a les àrees Covid, ja que quedarien al marge de propagar el virus entre pacients ingressats per altres patologies. “El que hem de protegir és el pacient que no té Covid. No és normal que una persona que estigui en una planta amb immunodeprimits estigui en risc perquè li puguis passar la Covid-19”, va ressaltar. De totes maneres, va puntualitzar que aquesta mesura tindria sentit que fos de caràcter temporal “fins que no tinguem la immunitat de grup”.

Així mateix, Vallejo va indicar que en el contracte laboral dels treballadors del SAAS ja es preveu “la possibilitat de reubicar professionals segons les necessitats del servei assistencial”. De la mateixa manera que en el contracte també s’estipula que “hem d’evitar venir malalts a la feina”, Vallejo va recalcar que vacunar-se contra la Covid-19 és “la teva responsabilitat com a persona perquè no puguis contagiar una persona vulnerable”. De fet, en l’altre extrem de l’equació, Cosan va comentar que hi havia metges “indignats” perquè encara no havien pogut vacunar-se encara en no haver transcorregut sis mesos des que van superar la Covid-19. Per aquest motiu, es va mostrar sorpresa perquè hi hagi sanitaris “que malgrat tenir accés a la contrastada informació científica continuïn opinant com gent que no té accés a aquest tipus d’informació”.

D’altra banda, per evitar estigmatitzar els que han declinat vacunar-se exclusivament per raons personals, Vallejo va assenyalar tenir constància de sanitaris que no s’han volgut vacunar per una qüestió de protecció de dades. “Com que no és obligatori, no has de donar els motius pels quals no et vols vacunar. I conec gent que està amb tractaments incompatibles per rebre una vacuna de la Covid-19 però que no ho vol fer públic a la direcció”.

En darrer lloc, el portaveu del comitè d’empresa del SAAS, Carles Pérez, va mostrar-se conforme respecte al plantejament de Benazet, tot i que no va amagar que la decisió generaria “controvèrsia”. “A la gent no li farà gràcia perquè la vacuna no deixa de ser un fàrmac no obligatori, però en el moment en què no administrar-te una vacuna té afectacions a la salut pública llavors el ministeri de Salut té la potestat legal d’actuar per sobre de la teva voluntat de no vacunar-te”, va discernir Pérez, que va confiar que la tendència de no vacunats es rebaixi.

tracking