Finances

Govern tanca el 2020 amb un dèficit de 104 milions

Els ingressos per impostos indirectes cauen en 68,2 milions en gran part per la manca de turisme

Govern tanca el 2020 amb un dèficit de 104 milionsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern tanca l’exercici del 2020 marcat per la irrupció de la pandèmia, amb un dèficit de 104,6 milions. Així ho va indicar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, a la roda de premsa posterior al consell de ministres. Els números s’expliquen per la forta davallada dels ingressos, amb una recaptació de 43,7 milions menys que l’exercici del 2019, i que es veu reflectit en els diferents impostos que recull el pressupost. Les xifres també tenen una explicació en l’increment de la despesa, de fins a 64,3 milions, que ha provocat la crisi sanitària i les seves conseqüències econòmiques. Tot plegat ha deixat un dèficit de gestió de 91,5 milions i de caixa de 104,6 milions.

En detall, la reducció en els ingressos s’explica per la caiguda dels diners recaptats a través dels impostos indirectes, especialment l’IGI, estretament relacionat amb el consum que es fa a l’interior del país. En aquest punt, el ministre Jover va indicar que la davallada en el consum està associada a la falta de turisme provocat per les restriccions de la pandèmia dels països de l’entorn. Això ha provocat que es recaptessin en aquest concepte 68,2 milions menys.

També cau la recaptació per taxes, sancions i altres ingressos en 9,8 milions d’euros. On encara no s’ha notat la caiguda és en els impostos directes, ja que els liquidats ara fan referència a l’exercici del 2019 i per tant no serà fins al 2021 quan es veurà l’impacte de la pandèmia en aquesta partida. Durant el 2020 la davallada va ser lleugera, de 370.000 euros. El cop se suavitza gràcies a la distribució extraordinària de vint milions per part d’Andorra Telecom i de deu milions per part de FEDA per ajudar el Govern a fer front a la pandèmia.

Pel que fa a l’increment de la despesa, de 64,3 milions, el titular de la cartera de Finances va exposar que l’augment està “molt marcat per la despesa sanitària i pels ajuts econòmics que ha donat el Govern al teixit econòmic del país”. En concret, va puntualitzar que l’augment es deu a la cobertura econòmica dels ERTO i a les ajudes socials que s’han donat a les persones amb més dificultats.

El ministre Jover va afirmar que els números vermells del 2020 “no són del grat del Govern però també és una mostra del suport de l’executiu a l’economia del país”. A més, va considerar que són números “assumibles” gràcies a “la posició d’endeutament que teníem a inici del 2020”. El responsable de Finances va recordar que a principi de l’exercici de l’any passat l’endeutament se situava en un 34% del PIB. “Això ens ha permès tenir una millor posició per fer aquestes polítiques ambicioses de suport a la ciutadania i al teixit econòmic”, va remarcar Jover.

tracking