Hotels i comerços lamenten el retard en l'anunci que permet l'arribada de turistes
Hotelers i comerciants celebren l’inesperat precepte que permet l’arribada de turistes tot i que lamenten que la Setmana Santa no es podrà salvar per manca de previsió
Una hora abans que comencés dimecres passat la roda de premsa posterior al consell de ministres, el Govern va convidar els principals agents turístics del país a encendre la televisió perquè hi hauria “bones notícies”. I efectivament així va ser. L’anunci de la lliure circulació per territori espanyol per viatjar al Principat sense haver de justificar el motiu del desplaçament va agafar de sorpresa el sector hoteler i comercial, que ja pràcticament havia llançat la tovallola després d’una temporada d’hivern de promeses incomplertes i expectatives frustrades.
“Continua sense haver-hi Setmana Santa perquè no tindrem més gent de la que ja teníem prevista, però potser això ens va a favor del que pugui passar pròximament com a precedent”, va exposar el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. “Que ens ho comuniquin la nit abans d’iniciar la Setmana Santa no ens fa ser gaire optimistes. Per Nadal també ens van dir que sí i al cap d’uns dies va resultar que no”, va expressar Pujol, escarmentat per l’historial d’antecedents. Un dels factors que no fan canviar la previsió d’ocupació d’un 10% per Setmana Santa és que “no hi ha cap comunicació oficial d’Espanya”, de manera que aquest canvi de paradigma “difícilment” alterarà els plans de viatge dels turistes espanyols.
“No esperàvem la decisió. De fet vam escoltar el Procicat dimecres al matí i teníem més que assumit que seguiríem igual. És una excel·lent notícia, però entre cometes perquè arriba massa tard”, va manifestar el president de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Àlex Ruiz, conscient que a la gran majoria de comunitats autònomes ja es fa festa per Dijous Sant i no disposen de gaire marge de maniobra per atreure turistes. “Potser algú es podria picotejar perquè és l’últim cap de setmana per venir a esquiar, però exceptuant els que venen a última hora, gairebé tothom ja té organitzades les seves vacances”, va declarar Ruiz. A més, va explicar que des que van conèixer la notícia estan trucant a clients espanyols per intentar seduir-los, però la realitat és que “estan sorpresos que ningú del govern espanyol els hagi comunicat aquesta notícia”. “I, és clar, són una mica reticents a pujar perquè no els deixin entrar”, va sostenir.
En l’àmbit comercial, la presidenta de l’Associació de l’Eix Central, Sònia Yebra, va mostrar-se prudent respecte a les conseqüències pràctiques que tindrà l’anunci que va efectuar ahir el Govern. “Estem contents, però la sensació és que com que això va canviant dia sí, dia no, la solució no és definitiva. Des de l’1 de novembre que no rebem turistes, això es diu ràpid, i són cinc mesos. I els empresaris volem decisions definitives per poder prendre decisions estratègiques”, va afirmar Yebra. Al seu torn, la presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, va il·lusionar-se tímidament. “Després d’imaginar-nos el pitjor ha estat una sorpresa. Esperem que perduri perquè pugui repuntar una mica l’economia, perquè encara no tenim el sac ben lligat i no podem dir blat”, va afirmar. En darrer lloc, la presidenta de l’Associació de Comerciants del Centre Històric d’Andorra la Vella, Anna Riberaygua, va posar en valor la transcendència d’aprofitar aquesta ocasió per estar a l’altura de la situació. “Com a empresaris, restauradors i comerciants hem de ser molt conscients que s’han de fer complir les mesures sanitàries perquè ens hi juguem molt”, va cloure.
FRANÇA ACONSELLA "FORTAMENT" NO FER VIATGES A ANDORRA
L’ambaixada francesa va informar dijous mitjançant un comunicat que la frontera del Pas de la Casa continua oberta tot i que està “fortament desaconsellada” l’entrada i sortida de viatgers. Al comunicat es recorda que les mesures per intentar frenar la pandèmia ja vigents en 19 departaments francesos s’estendran a tot el territori metropolità des d’avui mateix. I que les mesures són: toc de queda de set de la tarda a sis del matí a tot arreu a la França continental; el teletreball sistemàtic; el tancament de determinats negocis; cap viatge interregional a partir diumenge tret que hi hagi un motiu imperatiu, i cap viatge durant el dia a més de 10 quilòmetres de casa, tret que hi hagi un motiu convincent. A més, al comunicat de l’ambaixada francesa també es va afegir que a causa de la situació sanitària, qualsevol moviment des de l’espai europeu continua sent “fortament desaconsellat” fins a nou avís.