Reportatge
La tradició s'imposa
Les mones tradicionals han tornat a ser el producte que més s’ha demanat a les pastisseries. No obstant això, la distància vers les grans figures de xocolata sense cap tipus de pastís s’escurça una mica més i és exemple del canvi d’hàbits de consum de la societat
La tradició s’ha imposat, tot i que per la mínima, en aquest Diumenge de Pasqua. Les mones tradicionals, ja siguin les de la recepta original o les de mantega, acompanyades dels ous i/o figures de xocolata, han estat els productes més escollits pels padrins per fer els honors als seus fillols. “Aquest any, la mona tradicional, acompanyada d’una figura de xocolata, és la que més hem venut”, explicava la Jènnifer, que exerceix com a encarregada a l’Espiga d’Or. No obstant això, sí que va indicar que “estem tenint, però, força varietat en les comandes, i cada cop hi ha més clients que escullen una mona que és una figura gran de xocolata, sense el pastís”. En relació amb el volum de vendes, des de l’Espiga d’Or van explicar que “estem sobre volums similars als de l’any passat. Però amb la mobilitat, sí que hi ha hagut comandes que estaven fetes per divendres o dissabte, i que ens han dit que les recolliran dilluns”.
Precisament, aquest canvi de tendència és el que va portar la pastisseria Estopiñán a realitzar enguany unes figues basades en els dissenys dels Tamarros de Pere Moles i que equivalen als que es poden cercar entre els diferents paratges de les parròquies. “Aquest any, podem dir que el producte estrella per aquest Diumenge de Pasqua han estat les figures de xocolata que hem fet dels Tamarros”, va explicar el propietari del negoci, Alexis Estopiñán. El titular de la pastisseria escaldenca va explicar que “aquest any està sent molt especial, perquè estem tenint més o menys les mateixes vendes que l’any passat, però molts clients venen i ens diuen que estan molt contents perquè poden venir a recollir-la ells i ens agraeixen que la Pasqua passada, que estàvem confinats, els féssim les entregues a domicili”.
El canvi en les condicions de mobilitat va fer variar determinades compres que hi havia previstes. “És cert que, des que a principis de setmana es va decretar que es podria sortir per anar fora a passar la Setmana Santa, alguns clients ens han trucat i han anul·lat les comandes que tenien fetes”, va explicar la Marilyn Da Silva, que és l’encarregada de l’Artipa. Pel que fa als productes que més els van demanar, va indicar que “hi ha molta varietat en el que ens demanen. El que més estem venent són les mones tradicionals, però és cert que cada cop més les grans figures de xocolata tenen una gran acollida”. No obstant això, Da Silva va lamentar que el volum de vendes “no ha estat tant alt com esperàvem, malgrat que no estem confinats”.
L’atípic 2020 també s’ha deixat notar en les tradicionals figures de xocolata i és que la manca de grans estrenes cinematogràfiques i l’aturada en la creació de continguts per als més menuts han provocat que les estrelles d’anys anteriors tornessin a vestir les seves millors gales de xocolata i ser la cirereta a les mones de Pasqua. Així doncs, personatges de Disney com els de la pel·lícula Frozen van tornar a engalanar les pastisseries del Principat, acompanyant la tradicional gallina envoltada d’ous.
Per als més menuts, les figures de la Patrulla Canina van tornar a ser un refugi de garantia per als padrins, mentre que alguns dissenys més arriscats com una vaca amb els colors de la coneguda marca de xocolata suïssa també van trobar el seu lloc. Així doncs, en qualsevol de les seves versions, les mones de Pasqua han tornat a posar la nota de dolçor a una altra Setmana Santa atípica, en aquest cas, per una mobilitat sobrevinguda de darrera hora.
ELS BUNYOLS, L'ALTRE PROTAGONISTA DOLÇ
La Pasqua és una època tradicionalment en què els dolços tenen un protagonisme important. Així doncs, als aparadors de les pastisseries, farcits de les tradicionals mones de Pasqua, o dels dissenys més innovadors i fets únicament i exclusivament de xocolata, cal sumar-hi els bunyols de Quaresma. Cal tenir en compte que, segons el corpus culinari, aquest dolç tradicional d'aquests dies es fa amb la primera Lluna de primavera, i està present a les pastisseries del Principat fins acabada la Pasqua, que clou el dilluns vinent, completant l'oferta gastronòmica de les postres tradicionals per aquests dies de trobades familiars.