MOVIMENTS SÍSMICS

Un terratrèmol a l'Alt Urgell es deixa sentir a Andorra

Ha tingut l’epicentre a la Cava i una magnitud de 3,3 a l’escala de Richter

Un terratrèmol a l'Alt Urgell es deixa sentir a AndorraICGC

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un terratrèmol, de magnitud 3,3 a l’escala de Richter, va tenir ahir epicentre a la Cava, a l’Alt Urgell, i va fer-se notar al Principat d’Andorra a les 11.32 hores d’ahir al matí, segons va informar el Cenma (Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya d’Andorra) a les xarxes socials. En una piulada a Twitter, el Cenma va informar del succés i va posar a disposició dels residents un formulari perquè informin de les zones on s’ha sentit el sisme. Així mateix, el Cenma va assegurar que el terratrèmol tindrà una sèrie de rèpliques, la primera de les quals va produir-se al voltant de les 12.17 hores amb una intensitat de 2,9 sobre l’escala de Richter.

Aquest és el segon episodi sísmic en la darrera setmana, després que durant la nit de dilluns a dimarts se sentís un petit terratrèmol a la zona del Pirineu amb epicentre a la localitat catalana d’Os de Civís. Segons va informar el Cenma, el sisme que es va registrar va ser de grau 1,4 en l’escala de Richter i es va notar en diversos punts del Principat propers, com ara les parròquies de Sant Julià de Lòria o de la Massana. Igualment, el Cenma va fer una crida a través de les xarxes perquè la població que va notar el moviment de terres n’informés mitjançant la seva pàgina web.

El darrer episodi d’aquestes característiques va produir-se el passat 2 d’octubre quan un terratrèmol de 4,6 graus a l’escala de Richter, amb epicentre a la localitat navarresa de Lizoain, va notar-se a la matinada en territori andorrà. Diversos testimonis van deixar constància que havien percebut el tremolor, que es va produir a les 00.02 hores a una profunditat d’un quilòmetre. El terratrèmol, que no va causar danys de consideració, va tenir continuïtat durant les hores següents amb una quinzena de rèpliques, la més destacada de les quals de magnitud 4,4 a les 2.21 hores del matí.

LA SISMICITAT ALS PIRINEUS NO ÉS HOMOGÈNIA

Relacionat amb els terratrèmols, al web del Cenma s’exposa que la distribució de la sismicitat al Pirineu no és homogènia. L’activitat sísmica més important se situa al nord de la zona axial, a la part central i occidental de la serralada, concretament al llarg de la falla nordpirinenca, on s’han produït sismes històrics d’intensitats superiors a VII. Aquesta activitat sembla bastant regular en el temps. Cap al nord i cap al sud, la sismicitat disminueix, encara que aquestes zones també han estat afectades per sismes històrics. Els Pirineus orientals mostren una sismicitat diferent, més moderada i més difusa que la dels Pirineus occidentals.

tracking