La temporada es tanca amb una caiguda històrica a les estacions
Els ingressos de Vallnord Pal-Arinsal cauen un 88% i Grandvalira preveu tancar amb uns números “molt dolents”
No hi ha parangó possible per a la temporada d’hivern 2020-2021 que va finalitzar ahir, ja que acabarà amb números molt pitjors que la de l’any passat, quan els dominis esquiables van haver de tancar prematurament les pistes al març en esclatar la pandèmia. Les restriccions sanitàries dels països veïns han impactat directament en l’arribada de turistes i això ha provocat que els camps de neu, a excepció dels cinc darrers dies de temporada, hagin estat oberts només des del 2 de gener per a residents, en comptes de l’obertura general prevista per al 5 de desembre. Dit en altres paraules, l’estació ha estat 93 dies en funcionament, 11 menys que la temporada 2019-2020 i 50 menys que la temporada 2018-2019.
Els ingressos de Vallnord Pal-Arinsal van caure un 88% amb 57.973 forfets venuts, una xifra que tan sols representa l’11% del volum de negoci si es compara amb la temporada 2018-2019, anterior a la Covid-19. “Això no és comparable amb res. No hem tingut mai un any amb uns ingressos tan fluixos com aquests. La situació és molt preocupant”, va valorar el Director General de Vallnord, Josep Marticella. Pel que fa a la despesa mitjana del client a l’estació, el percentatge va disminuir en un 4% respecte a la temporada passada.
Grandvalira resta pendent de tancar els comptes de la temporada però tal com va augurar el seu Director General, Juan Ramón Moreno, els números seran “molt dolents”. “Ha estat una temporada molt complicada perquè des del principi hem depès de les decisions de mobilitat dels països veïns i això fa que ens n’anem amb un sabor agredolç”, va exposar.
La resposta del públic local
Tenint en compte les restriccions de venda de forfet pels turistes, els 88 dies que la temporada ha estat únicament oberta per als residents ha servit per focalitzar l’atenció al públic local, el qual consideren que ha complert amb les expectatives previstes. “Des del principi hem estat a l’expectativa de fer un producte relativament interessant per si mai venien clients de fora però la mobilitat no ha existit, així que hem intentat donar el millor producte possible per al públic local, que representa un 10% del nostre volum de vendes”, va sostenir Marticella. “Em quedo amb la sensació d’haver fet la feina que tocava, l’agraïment del públic, que ha estat conscient i receptiu de l’esforç que hem fet, i amb la implicació dels equips humans”, va declarar. “El públic local ha tingut molt bona resposta i vam reduir el preu oferint l’enllaç del sector de Grau Roig i Soldeu-El Tarter perquè la gent pogués acabar amb bon sabor de boca”, va subratllar Moreno.
A més, Marticella va destacar l’elevat grau de compliment dels protocols sanitaris per la pandèmia. “Han funcionat molt bé i els casos de Covid-19 que hem tingut en el marc de les estacions ha estat residuals. I hem organitzat uns mundials d’esquí de muntanya amb zero incidències”, va subratllar.
Un dels elements cabdals, però, que condicionarà les properes temporades són les inversions futures que realitzaran els dominis esquiables. “Difícilment es podran fer inversions. Necessitarem un període d’entre dos i cinc anys per recuperar-nos i això, en el nostre cas, precipitarà l’evolució d’entrada de capital”, va manifestar Marticella, que no va descartar que potser s’accelerin els moviments per crear sinergies entre les diferents estacions davant d’una situació que va catalogar de “molt greu”.
“Hem fet esforços econòmics importants per obrir i al desembre vam apostar per fer inversions de les quals no s’ha pogut obtenir el retorn. No dic que no tornem a invertir en els propers anys, però sí que mirarem amb molta cura sent molt selectius i intentant mantenir la qualitat de la marca”, va concloure Moreno.