reportatge
Esquiadors espanten l'os
Un esquiador de muntanya va trobar diumenge passat les petjades del plantígrad a les proximitats de Tristaina. Malgrat que els banders es van desplaçar al lloc poques hores després l’animal havia tornat a França per l’alta activitat humana que hi havia a la zona.
Ossos d’anada i tornada. La intensa activitat humana del passat cap de setmana a les estacions d’esquí pel final de temporada i la possibilitat d’accedir-hi als turistes i visitants espanyols va provocar que un plantígrad fes mitja volta i abandonés Andorra per tornar a França. Segons va explicar al Diari el cap del cos de banders, Ferran Teixidó, els agents van rebre un avís diumenge al migdia en el qual un esquiador de muntanya els informava de la troballa de les empremtes a les proximitats de Tristaina.
En visualitzar les fotografies que els va facilitar, els membres del cos es fan personar al lloc i van iniciar la prospecció del terreny per identificar l’animal i observar quin podia haver estat el seu trajecte. “A la tarda ens vam desplaçar a la zona i vam poder detectar que l’os va entrar al país pel port de l’Arbella, molt pròxim al terreny on es va detectar el rastre i que en voler aproximar-se a Tristaina va observar molta activitat humana a l’estació d’Ordino Arcalís i va girar cua de retorn a França perquè no els agrada”, va exposar el cap. Així doncs, va comentar que el plantígrad va desplaçar-se en tot moment per espais a gran alçada, entre els 2.500 i els 2.600 metres, i també van poder realitzar les mesures de les petjades i la cerca de pèl i excrements per poder identificar l’animal amb exactitud. “Malauradament no vam trobar cap més rastre, però per les dimensions de les empremtes semblaria que es tracta d’un mascle. Semblant al que va entrar el passat mes de novembre pel port del Rat”, va indicar.
Teixidó va manifestar que pel protocol amb els Pirineus catalans i la regió de l’Arieja a França, cada cop que els banders troben el rastre d’un os han de realitzar una prospecció a fons pel terreny per si hi ha més senyals i, en cas afirmatiu, realitzar una analítica genètica per identificar quina espècie és. “De la mateixa manera que fan ells, nosaltres hem de comprovar quina mena de plantígrad hem detectat, ja que no tots els ossos són iguals. N’hi ha de conflictius que estan acostumats a menjar de la brossa de les zones urbanitzades i altres que tenen molta por a l’activitat humana i marxen per evitar-ne el contacte”, va dir.
Per cloure, el cap del cos de banders va exposar que és el primer indici que es troba del mamífer durant el 2021. Un fet que no sorprèn perquè els animals han estat hivernant des del desembre i ara amb l’arribada de la primavera es comencen a moure. Tanmateix, Teixidó va considerar que “és molt difícil que els ossos s’acabin establint de forma permanent al Principat” a causa dels volums d’activitat arreu del Principat, ja sigui “pels excursionistes o els esquiadors a pistes”.