llei del règim electoral
L'A vol donar un escó a la segona llista més votada de la territorial
Els liberals proposen que la segona llista de la circumscripció parroquial amb més suport obtingui un escó quan la diferència amb la primera sigui inferior al 3%
El grup liberal proposa una modificació a la llei electoral que afecta a la representació dels partits polítics tant al Consell General com a les corporacions comunals. En concret, la formació liderada per Ferran Costa a la cambra parlamentària planteja una transacció d’esmena que donaria un escó al candidat de la segona llista més votada de la circumscripció parroquial quan la diferència amb la candidatura més votada fos inferior al 3% de la totalitat dels vots vàlids. En cas que la diferència de vots entre les dues llistes amb més sufragis sigui superior al 3%, els dos candidats escollits per la circumscripció parroquial seria pel candidat més votat, com ja passa amb la llei actual.
La proposta, segons els liberals, vol “honorar” el compromís electoral que el partit portava en el seu programa propi i en el que van elaborar conjuntament amb el PS quan es van presentar conjuntament a les eleccions sota la fórmula de d’Acord. En aquest sentit, afirmen que per formar el Govern de coalició amb DA va ser necessari cedir en alguns aspectes del programa però no han renunciat a d’altres com és la millora de la representativitat en els comicis. Amb tot, els demòcrates no comparteixen el posicionament dels liberals i per tant la proposta no tirarà endavant.
Eleccions comunals
La proposta de transacció sorgeix arran d’una esmena del grup socialdemòcrata, en la qual es plantejava que el segon escó provinent de la llista territorial fos per al segon candidat amb més suport sense un percentatge mínim de diferència de vots. En el cas de les eleccions comunals, el PS proposava que els dos cònsols fossin per a la força amb més representació per garantir la governabilitat i que la resta de consellers es repartissin de manera proporcional. En aquest cas, la transacció que plantegen els liberals és mantenir la figura dels cònsols i la meitat dels consellers per a la llista guanyadora i repartir de manera proporcional la resta de llocs per a les altres candidatures sense incloure en aquest darrer repartiment el partit guanyador.
Les propostes liberals per canviar la llei electoral encara no s’han tractat en comissió però el més segur és que siguin rebutjades pels companys de la majoria, el que significa que no tiraran endavant. En la darrera reunió de treball dels grups es va parlar sobre la proposa dels demòcrates d’incloure la participació ciutadana a les meses electorals de manera voluntària. En concret, el canvi permetrà que la composició de les meses es pugui ampliar amb persones que no estiguin vinculades a cap partit polític. L’accés dels ciutadans, però, serà limitat a dues persones i la presidència de la taula seguirà recaient sobre un membre del comú. Els electors que ho desitgin hauran de fer la sol·licitud al comú corresponent i en cas d’haver-hi més de dues persones que hi vulguin participar, la decisió es farà per sorteig.
El plantejament no convenç al PS, que és partidari de fer obligatòria la participació a les meses com es fa en altres països per tal de “despolititzar” la jornada electoral. També amb el mateix propòsit, volen que les votacions es facin en llocs neutres per tal de revertir la tendència a l’alça d’exercir el dret a vot la Batllia.
Propostes
Circumscripció territorial
1 Canvis en el repartiment d’escons
El grup liberal proposa que el segon candidat més votat de les llistes territorials obtingui un escó en cas que la diferència de sufragis amb la primera llista sigui inferior al 3%. En cas contrari, els dos escons serien per a la llista guanyadora.
Eleccions parroquials
2 Més representació de la minoria als comuns
El plantejament dels liberals dona més representació a la minoria als comuns. La llista guanyadora tindria els cònsols i la meitat dels consellers i la resta de llocs es repartirien entre les altres forces, sense comptar amb la majoria.
Desacord dins la majoria
3 Sense el suport dels consellers de da
Les propostes dels liberals per canviar la representació tant en les eleccions generals com comunals no té el suport dels demòcrates i per tant les modificacions no tiraran endavant malgrat que els dos grups estan a la majoria.
Esmenes
4 El PS demana més proporcionalitat
Les esmenes del PS eren més ambicioses i proposaven que el segon escó fos per la segona llista més votada sense un percentatge mínim de diferència. En el cas de les comunals, vol un repartiment proporcional amb tots els consellers.
Confrontació entre da i ps
5 Més participació de la ciutadania a les meses
DA vol que els ciutadans puguin participar a les meses electorals de manera voluntària i amb un màxim de dos representants. La idea no convenç el PS, que el que planteja és que la participació sigui obligatòria per despolititzar les meses.