La pressió sanitària es tensa amb 42 ingressats
El SAAS posposa l’activitat quirúrgica no urgent per prioritzar l’atenció als pacients amb Covid
L’anomenada quarta onada està tensionant la pressió sanitària a l’hospital, on hi ha 42 pacients ingressats per la Covid-19, dels quals 31 es troben a planta i 11 romanen a l’UCI -deu amb ventilació mecànica-.
Aquestes xifres , encara sense l’impacte de la Setmana Santa, són les més elevades des del passat 29 de gener i l’alcista tendència dels darrers dies s’acosta perillosament a la seixantena d’hospitalitzacions que va haver-hi a l’abril de l’any passat, quan es va registrar el pic màxim d’ocupació al SAAS. És per aquest motiu que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir que tota l’activitat quirúrgica no urgent es posposarà “per prioritzar l’atenció mèdica als pacients Covid”. “Tot el que es pugui ajornar s’ajornarà sense deixar d’atendre els pacients urgents”, va afegir el ministre, que va donar ordres ahir per activar el pla de contingència del SAAS que doni suport a un eventual increment de casos a l’hospital.
Fent referència a la importància de vacunar-se, Benazet va remarcar que els 42 ingressats a l’hospital -que durant el matí d’ahir van arribar a ser 45- són persones que no es troben en fase d’immunització. “Hi ha algun malalt que va agafar la malaltia els primers dies després de la vacunació. No hi ha persones amb dues dosis de Pfizer ni amb una dosi d’AstraZeneca al cap de tres setmanes. I això és una excel·lent notícia”, va afirmar.
Increment dels contactes
A l’espera de conèixer l’impacte que tindrà la Setmana Santa en les dades epidemiològiques, el titular de Salut va admetre que no el va satisfer “gens” la mobilitat dels darrers dies. “La fatiga pandèmica ha fet que la gent es relaxi i interaccioni socialment amb altres persones”, va expressar Benazet, que no va amagar el seu neguit per la situació actual. “Des dels rastrejadors de l’àrea Covid se’ns ha notificat que per cada persona que cau malalta troben molts més contactes que abans. Abans hi havia entre quatre i vuit contactes i ara se sobrepassen àmpliament situant-se entre els 12 i els 15 contactes. I això vol dir que la gent no limita les seves relacions socials i això és preocupant perquè ajuda que la pandèmia agafi força”, va comentar.
Aquesta circumstància, sumada a l’agressivitat de la variant britànica, comportarà que avui el Consell de Ministres valori la idoneïtat d’endurir les mesures vigents. De totes maneres, Benazet va mostrar-se partidari de “conscienciar en lloc de restringir”. “Tothom ha d’agafar consciència del risc que suposa un descontrol de la pandèmia com ha succeït als països del nostre entorn. Ens queda molt poc per arribar a un estiu molt més normal i hem de fer un esforç final. De la pandèmia no ens en sortirem si no ens vacunem”, va declarar.
Actualització sanitària
Finalment, pel que fa a l’actualització sanitària, el Ministeri de Salut va detectar ahir 42 casos nous, una xifra que eleva a 12.328 el nombre total de contagiats des de l’esclat de la pandèmia. A més, la xifra d’altes mèdiques va créixer fins als 11.570 recuperats, quelcom que va permetre una lleugera caiguda dels casos actius fins a 646. Pel que fa a les defuncions, la xifra de morts es va mantenir en 117 persones. Quant a la població escolar, hi ha 15 aules sota vigilància activa -12 total i tres parcial- i 43 en vigilància passiva. En darrer lloc, Benazet va informar que, amb la represa de l’activitat acadèmica la setmana vinent, es mantindran els tests d’antígens setmanals als centres escolars per detectar casos asimptomàtics i així evitar la propagació del virus. Pel que fa a la comunitat docent, el ministre de Salut va manifestar que l’objectiu és que pugui començar a vacunar-se a partir de demà.