L'OMS alerta de les desigualtats que ha provocat la pandèmia a Europa
Demana als estats que millorin les condicions de vida i treball i l’accés a la sanitat
La regió europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va demanar als països d’Europa, amb motiu de la celebració ahir del Dia Mundial de la Salut, millorar les condicions de vida i treball dels ciutadans, així com l’accés als serveis sanitaris. I és que, tal com va recordar, la Covid-19 ha afectat “a tots” però a algunes persones els ha anat “pitjor” per la feina que realitzen o per les seves condicions de vida. A més, aquestes persones són les que es troben “menys protegides” pels governs, com així ha evidenciat també la pandèmia.
“Per què algunes persones han sentit els efectes de la Covid-19 de forma més aguda? Les cartes s’han apilat en contra en termes d’ocupació, habitatge, comunitat, suport social i atenció mèdica. És hora que tots rebin un tracte just, i és hora que ens reconstruïm de la pandèmia, posant la nostra mirada no només en sobreviure sinó en prosperar”, va dir el director regional de l’OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge.
En aquest sentit, va avisar que entre les persones amb més risc d’infecció o de donar positiu es troben aquelles en risc de pobresa o exclusió social que viuen en zones desfavorides. Per exemple, a Suècia, el 30 per cent dels residents d’una àrea de baixos ingressos van donar positiu per Covid-19, en comparació amb només el 4,1 per cent en les àrees d’alts ingressos. A més, a nivell mundial, les dones representen el 70 per cent de la força laboral de l’atenció sanitària i social, i és més probable que siguin treballadores de salut de primera línia.
Dades recents d’Alemanya, Itàlia i Espanya mostren que els casos confirmats de Covid-19 entre les treballadores de la salut són dos o tres vegades més alts que els observats entre els seus homòlegs masculins.
De la mateixa manera, l’OMS va cridar l’atenció sobre el fet que les persones de raça negra i els grups ètnics minoritaris han experimentat un risc desproporcionadament alt d’infecció greu.