Espot confirma la lliure mobilitat amb Catalunya però demana prudència
La Generalitat i el Govern arriben a un consens i s'acorda no impedir la circulació, per a la qual és necessari portar el certificat, però envien un missatge de conscienciació per tal que la gent limiti els moviments
El cap de Govern, Xavier Espot, ha confirmat aquesta tarda el que ha avançat avui el Diari: la mobilitat entre Andorra i Catalunya segueix estant permesa, tal com es va informar abans de Setmana Santa. Així ho va admetre ahir la Generalitat en la reunió que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i els secretaris d’Estat d’Interior i Salut van mantenir amb el conseller d’Interior català, Miquel Sàmper, i la consellera de Salut, Alba Vergés. Segons fonts de la Generalitat, jurídicament Catalunya no té potestat per restringir la mobilitat entre els dos territoris i, per tant, preval la lectura que va fer abans de Setmana Santa el govern espanyol. Dit d’una altra manera, tant els catalans poden pujar al Principat com els residents andorrans poden anar a qualsevol part de Catalunya, sempre i quan un cop instal·lats en destí compleixin les restriccions en vigor en aquell territori.
Espot ha explicat que després de les reunions mantingudes avui s'ha acordat una comunicació conjunta per tal d'assenyalar que hi ha lliure mobilitat entre els dos territoris, sempre respectant les restriccions que hi hagi als dos llocs i amb el certificat que requereix Catalunya. L'acord també inclou enviar un missatge clar de conscienciació per tal d'evitar al màxim els desplaçaments en la mesura que sigui possible. "La recomanació és ferma en aquest sentit", ha assegurat el cap de Govern, que ha afegit que "tots els governs hem d’estar compromesos amb la situació epidemiològica, i demanar que la mobilitat sigui el menys intensa i important possible".
Segons ha pogut saber el Diari, la notícia no es va anunciar ahir malgrat que la reunió es va produir a la tarda i el cap de Govern, Xavier Espot, va fer declaracions a la premsa després, perquè s’esperava poder acabar de tancar la informació avui amb Catalunya i que Espanya es pronunciés sobre la qüestió de manera oficial per evitar més dubtes d’interpretació, un fet que s'ha confirmat avui mateix. En aquest sentit, Espot ha destacat que els andorrans que vulguin anar a qualsevol punt de Catalunya ho poden fer, però una vegada allà no es poden moure de la comarca on es troben. A més, s'ha d'omplir el certificat per moure's per Catalunya amb l'opció 'en trànsit' marcada.
Reunits amb tothom
En declaracions a la premsa, ahir a la tarda el cap de Govern va informar de l'evolució de les negociacions amb la Generalitat. Espot va defensar els esforços del Govern per fer prevaldre els interessos d'Andorra pel que fa a la mobilitat amb Espanya i va assegurar que s’han mantingut reunions amb totes les parts. “En les relacions internacionals, la diplomàcia i el dret hi ha moltes interpretacions a les normes jurídiques, no tot és blanc o negre, sinó que hi ha molts matisos”, va assegurar el cap de Govern.
Espot, en aquest sentit, va elogiar la feina del ministeri d'Afers Exteriors en les negociacions i va criticar “aquells experts en dret internacional i diplomàcia autòctons que sempre donen consells”. El cap de l'executiu feia referència, amb aquest comentari, a les crítiques que el president de la comissió legislativa de Política Exterior i líder del PS, Pere López, va fer a la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, per la “inacció diplomàtica” del Govern davant dels canvis en la política de mobilitat de la Generalitat.
López, que va fer aquests retrets en la compareixença d'Ubach en la comissió d'Afers Exteriors, va afirmar que el desconcert en la mobilitat entre Andorra i Espanya “no és un episodi excepcional”. A més, va insistir que l'interlocutor preferent per resoldre aquest problema és el Govern central espanyol i no pas la Generalitat i va recriminar a la ministra que ha menystingut les relacions amb Madrid en detriment dels interessos del Principat.
Ubach, per la seva part, va assegurar que el contacte amb les autoritats espanyoles “no s'ha trencat mai” i va assegurar que la interlocució amb la Generalitat és “imprescindible”.
El conseller de DA Carles Enseñat, que també va participar en la comissió, va sortir en defensa de la ministra. Enseñat va afirmar que el ministeri d’Afers Exteriors ha fet “molt bona feina” en les negociacions amb tots els actors implicats en la mobilitat entre Andorra i Espanya, ja que, segons el conseller demòcrata, el Govern andorrà “ha aconseguit que el govern espanyol hagi donat la raó al Principat”, en referència a la decisió de les autoritats espanyoles, presa just abans de Setmana Santa, de permetre la mobilitat entre tots dos països.
D’altra banda, Enseñat afirmar que el Govern “no pot no parlar amb Catalunya”. El conseller demòcrata va recordar a López que la mobilitat i el trànsit són competències transferides a la Generalitat pel govern central espanyol i que, per tant, les negociacions del Govern per incidir en aquest àmbit han de tenir en compte el govern català.
COMERCIANTS I HOTELERS RECLAMEN UN ACORD DEFINITIU
“Dimarts Andorra diu que sí. Dimecres Catalunya diu que no. Algú s’ha de posar d’acord”, reclamava el director de la Unió Hotelera Jordi Pujol. “Esperarem a veure si comuniquen algun missatge oficial però la valoració, de moment, és totalment negativa”, afegia. En aquest sentit, Pujol explicava que des d’ahir al matí els hotels estaven rebent trucades de clients per cancel·lar les reserves ja que es regien per la informació rebuda des de Catalunya. “L’única cosa que han escoltat de manera oficial és la reacció de baix. La notícia és que a nosaltres ens estan caient reserves pel que estan anunciant” explicava. D’altra banda, Rosa Pascuet, presidenta de l’Associació de Comerciants de Riberaygua expressava el seu descontentament amb el Govern català. “No estan per la labor. Sembla que siguem els seus enemics i aquí estem fent les coses bé. A Andorra no hi ha contagis”. En aquesta línia, recordava que moltes de les zones que envolten el Principat sobreviuen econòmicament gràcies a ells. “El comerç andorrà està fatal”, concloïa Pascuet. Finalment, Joan Babot, de l’Associació Eix Central, declarava també que només reben males notícies. “Ens retallen les possibilitats que teníem. Ja no sabem què esperar”, lamentava.