afers exteriors
Crida a utilitzar la Cimera per assegurar la igualtat de gènere
Demanen als presidents que incloguin les dones en els òrgans de decisió
Les vicepresidentes de Colòmbia, Espanya, Costa Rica i Uruguai, conjuntament amb altres líders d’organismes internacionals, van fer una crida ahir als estats iberoamericans per assegurar la participació igualitària de les dones en tots els òrgans de decisió.
Concretament, van exhortar els països que participaran en la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que se celebrarà a Andorra el 21 d'abril que la Declaració que resulti de la trobada inclogui compromisos concrets envers la igualtat de gènere i la participació i lideratge de les dones. Creuen que la Cimera és una oportunitat per repensar el model de regió que volen promoure després de la crisi provocada per la Covid-19, en què, per no deixar ningú enrere, és fonamental que les dones tinguin un paper protagonista en el canvi.
La reunió d’ahir es va fer en el marc de la trobada digital Cap a la XXVII Cimera Iberoamericana - El lideratge de les dones per a un pacte de futur incloent, organitzat per la Secretaria General Iberoamericana (SEGIB) i les institucions que integren el Task Force Interamericà per al Lideratge de les Dones. Les participants van assenyalar que la crisi derivada per la pandèmia no només ha evidenciat sinó que també ha augmentat significativament les desigualtats multidimensionals que pateixen les dones, destacant en particular els efectes desproporcionats sobre la seva autonomia i empoderament econòmic i el preocupant augment de la violència contra les dones.
Les participants en la trobada digital, entre elles la secretària general Iberoamericana, Rebeca Grynspan, van advertir de l’absència generalitzada de les dones en els òrgans de presa de decisions sobre Covid-19 a tot el món i van posar en relleu les recents dades publicades pel Global Gender Gap Report (2021), en què es projecta que es necessitarien 145,5 anys per aconseguir la paritat de gènere en la política, un retrocés de 51 anys respecte de l’informe de l’any 2020.
També van insistir en el fet que la igualtat de gènere ha de ser col·locada en el centre dels espais de diàleg multilaterals i de les polítiques públiques i van reiterar la necessitat d’accelerar els esforços i compromisos per reduir les bretxes de desigualtat entre dones i homes, a través de compromisos que es tradueixin en accions concretes per a la seva consecució.
Per últim, van reafirmar la importància que les dones participin en igualtat de condicions en la presa de decisions per garantir que les seves necessitats específiques, mirades i veus diverses, siguin part de l’agenda, tant en les respostes davant de la crisi provocada per la Covid-19 com per a l’assoliment de l’Agenda 2030 i la construcció d’un pacte de futur més sostenible, incloent i igualitari després de la crisi.