Davallada d'ajuts de Càritas i Creu Roja als temporers

El final de la temporada d’hivern propicia la tornada a casa dels treballadors forans que rebien suport de les entitats socials

Davallada d'ajuts de Càritas i Creu Roja als temporersFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tancament de les estacions d’esquí i el final de la temporada d’hivern han propiciat la tornada al seu lloc d’origen dels treballadors temporals del sector i han provocat una davallada significativa de les ajudes que destinaven les entitats socials a aquest col·lectiu. Ho van afirmar al Diari el director de la Creu Roja, Jordi Fernández, i el president de Càritas, Amadeu Rocamora, que van exposar que tan bon punt finalitza la temporada de neu “els treballadors forans són àgils a buscar alternatives laborals i marxar del país”. Així doncs, Rocamora va explicar que en les darreres dues setmanes a l’entitat “hem notat molt” la davallada dels serveis alimentaris “als assalariats extracomunitaris que requerien la nostra ajuda”.

Tanmateix, va posar en relleu que la majoria de les atencions que han estat realitzant en el mateix període s’han centrat a gestionar-ne la sortida d’Andorra . “Els hem ajudat a obtenir cita per fer-se les proves TMA i a gestionar els tràmits pertinents per poder arribar als seus països d’origen”, va indicar. Rocamora també va manifestar que la sensació que tenen des de l’ONG és que “els temporers han marxat o disposen de prou recursos com per poder mantenir-se per ells mateixos”.

Per la seva banda, Fernández va assenyalar que malgrat la davallada de treballadors temporals als quals donava suport la Creu Roja a través de la Botiga Solidària no ha estat tan multitudinària com a Càritas, el nombre d’usuaris que pertanyen a aquest col·lectiu ha disminuït en un 20% respecte al mes passat. “Abans representaven un 60% del total de persones ateses i actualment, un 40%”, va apuntar. Aquesta xifra representa que, a diferència dels mesos anteriors, el nombre de residents atesos per l’entitat és superior al dels treballadors temporals, que suposen aproximada- ment 206 usuaris.

Ajudes de la botiga solidària

El director de la Creu Roja va destacar que “a ningú li agrada haver de demanar suport” i va puntualitzar que els assalariats forans “tenen un grau de mobilitat molt gran que els permet espavilar-se i buscar altres països on trobar feina ràpidament”. D’aquesta manera, Fernández va informar que divendres de la setmana passada el servei disposada d’un total de 515 usuaris que acudeixen a les instal·lacions de forma setmanal i mensual per aprovisionar-se d’aliments i productes de primera necessitat.

Quant a l’evolució de la pandèmia de la Covid i als efectes col·laterals que ha provocat al país, va asseverar que l’impacte i el perjudici en l’àmbit econòmic i social “acaba de començar” i “no podem preveure que la societat deixi de requerir la nostra ajuda quan assolim una certa normalitat”, ja que hi ha moltes famílies que “s’han trobat sense cap recurs i la seva recuperació serà de forma progressiva i anirà pas a pas”.

En aquest sentit, va expressar que espera que la campanya de vacunació vagi bé i avanci a bon ritme per tenir gran part de la població immunitzada i recuperar l’activitat. I va remarcar que malgrat la situació actual, “Andorra ha sabut gestionar l’arribada del coronavirus”.

Donacions a l’entitat

Fernández també va posar en relleu que l’èxit de la Botiga solidària es deu a la solidaritat de la ciutadania i a les nombroses aportacions que han efectuat les empreses i els centres comercials del país. “Els establiments ens contacten per saber en quin punt ens trobem i ens fan el retorn en forma de donacions”, va dir. A més, va manifestar que durant l’últim recapte d’aliments, que es va realitzar el mes passat, es van recol·lectar un total de 16,6 tones d’aliments i productes de primera necessitat. Per cloure, va indicar que el fet de posar punts de recollida en diversos comerços permetrà una entrada de gènere regular i lineal.

tracking