Els propietaris de pisos són contraris a congelar el lloguer

El sector diu que la pròrroga de la mesura per al 2022 “farà més gran el problema” perquè atura l’evolució natural del mercat

Els propietaris de pisos són contraris a congelar el lloguerSFG

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els propietaris de pisos es mostren contraris a la possible pròrroga de la congelació dels lloguers de cara al 2022. Ho va afirmar al Diari el president de l’entitat que els aglutina, Artur Homs, qui va manifestar que l’ampliació de la mesura augmentarà el problema de l’habitatge al país perquè paralitza l’evolució natural del mercat. “Estem amb la congelació des del 2009 i a hores d’ara per la situació els propietaris estem espantats, ja que estan provocant que la bola de neu cada dia es faci més gran per voler evitar el procés innat del mercat”, va asseverar.

En aquest sentit, va exposar que la congelació del preu del lloguer des del 2018 està causant que s’acumulin les actualitzacions anuals de rendes, un fet que va assegurar que desencadenarà un increment quan la mesura ja no tingui efecte. “Empatitzem totalment amb les persones que ho estan passant malament, però tots com a adults hem de saber resoldre els problemes d’una altra manera i no paralitzant tot un sector”, va assenyalar. I va carregar contra l’increment del preu de la llum que ha realitzat FEDA durant els darrers deu anys, expressant que “de la mateixa manera que nosaltres, ells han incrementat molt els preus en l’última dècada i ningú els ha parat els peus”.

D’altra banda, va considerar que estan satisfets amb l’executiu perquè finalment “podrem disposar en un període curt de temps de dades”. Homs va indicar que durant la comissió nacional de l’habitatge se’ls va informar que el Govern està treballant intensament per obtenir un mapa genèric dels preus mitjans de lloguer per zones, “una demanda que feia molt de temps que sol·licitàvem des del sector”, va dir.

Pròrroga coherent

El ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va apuntar durant les declaracions posteriors a la celebració de la primera comissió nacional de l’habitatge del 2021 que “segurament” s’haurà de mantenir la moratòria de cara al 2022, i va comentar que sembla “coherent” fer-ho, sobretot “tenint en compte la situació de la qual partíem el 2018 i l’agreujament provocat per la irrupció de la pandèmia de la Covid”. Així doncs, el ministre va comentar que durant la reunió es va acordar la creació de dues comissions de treball perquè els diferents actors puguin debatre la proposta i dir-hi la seva.

Tanmateix, Filloy va posar de manifest que els interlocutors de la taula de l’habitatge els van transmetre la necessitat de trobar mesures d’oxigenació per no mantenir l’actuació “per sempre”. El titular d’Afers Socials també va destacar que durant la comissió van ressaltar que “l’executiu ha destinat quasi 60 milions d’euros a ajudar que les persones i famílies del país puguin contribuir a la seva responsabilitat en matèria d’arrendaments i assumir el deure que tenen de pagar els lloguers”. A més, va puntualitzar que el ministeri d’Afers Socials destinarà el 2021 un total de 2,8 milions d’euros a ajudes directes a l’habitatge, que suposen un increment de 800.000 euros respecte a l’exercici anterior i que es deuen als efectes de la pandèmia.

Amb referència a la prompta creació d’un fons publicoprivat, inclòs a la llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge, per fomentar la construcció de pisos socials, el ministre va exposar que tot i que la llei estigui en tràmit parlamentari, el Govern ja ha iniciat els treballs per licitar el projecte d’habitatge social a la zona de la Borda Nova, amb la voluntat que quan la llei estigui en vigor ja es pugui impulsar la construcció. Quant a les acusacions realitzades la setmana passada per part del grup parlamentari socialdemòcrata, en les quals titllaven el Govern de fer negoci amb els immobles socials, Filloy va asseverar que “fer negoci voldria dir treure’n una rendibilitat extraordinària” i aquesta “no és la voluntat de l’ens”, ans al contrari, “es tracta d’un òrgan d’inversió col·lectiva”.

CRONOLOGIA

2009

El Govern d’Albert Pintat congela l’actualització del cost del lloguer per pal·liar els efectes de la crisi.

2010

El Govern del PS manté la mesura perquè l’IPC de l’any anterior se situa a zero.

2011

El PS prorroga la congelació a través de la Llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica.

2012

El Govern de DA amplia un any més la mesura amb la Llei d’arrendaments de finques urbanes.

2013-2016

DA congela els arrendaments a través de la Llei de pressupostos.

2017

L’executiu de DA descongela la mesura amb l’avinentesa que l’IPC de l’any anterior se situa en un 0,4%, per la qual cosa l’increment del preu del lloguer és poc significatiu.

2018

Demòcrates manté la descongelació, amb un IPC del 2,6%. Alguns propietaris aprofiten per incrementar de manera desmesurada els lloguers que s’han de renovar i les noves operacions.

2019

El Govern limita l’augment de l’IPC. Decreta la renovació automàtica per un any dels que caduquen.

2020

L’executiu manté la congelació sense excepcions.

2021

La Llei de mesures urgents per la Covid pròrroga la mesura un any més.

tracking