SALUT
El SEM pediàtric trasllada uns 50 infants andorrans a centres mèdics catalans cada any
L'equip està format per més de 60 professionals i el servei es porta a terme en virtut del Conveni signat entre Catalunya i Andorra
El servei per traslladar i assistir fora de l'hospital pacients acabats de néixer o de menys de 16 anys ha atès més de 30.000 infants des que es va posar en marxa ara fa 25 anys. Això representa prop de 1.200 pacients cada any i un 45% són infants nounats. És l'únic servei especialitzat d'atenció extrahospitalària de l'Estat espanyol per a l'assistència i trasllat de pacients de 0 a 16 anys. El coordina el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i és format per equips dels hospitals de Sant Joan de Déu, Vall d'Hebron, Sant Pau i Parc Taulí. Les patologies més habituals entre els pacients atesos són les respiratòries, les neurològiques i les hemodinàmiques.
Els trasllats entre centres hospitalaris representen el 95% dels incidents i, puntualment, el servei realitza assistències primàries a carrer, centres sanitaris o domicilis. La major part dels serveis es duen a terme a Catalunya, però també es realitzen una mitjana de 50 trasllats anuals d'infants andorrans a hospitals catalans, en virtut del Conveni signat entre Catalunya i el Principat d'Andorra.
El SEM pediàtric és un recurs assistencial format per equips de professionals especialitzats i unitats amb la tecnologia més puntera, amb la capacitat d'estabilitzar i traslladar pacients crítics des de qualsevol punt del territori català i d'Andorra.
L'equip està format per més de 60 professionals entre personal mèdic especialitzat en pediatria; infermeres que han rebut formació en pacient crític pediàtric i neonatal i tècnics en emergències sanitàries també especialitzats en l'àmbit de la pediatria. Dues ambulàncies de suport vital avançat, una situada a l'Hospital de la Vall d'Hebron i l'altra a l'Hospital Sant Joan de Déu, es troben a disposició de la ciutadania 24 hores al dia, 365 dies a l'any.